Lukašenko: Sledeća borba za podelu sveta biće u Srednjoj Aziji

„Srednja Azija se, kao i mi, našla između dve vatre: s jedne strane su Evropljani i Amerikanci, sa druge – Kina koja u veoma pomaže Srednjoj Aziji da opstane. Ovaj okršaj će biti u Srednjoj Aziji u najskorije vreme”

Sledeći okršaj u borbi za preraspodelu sveta biće u Srednjoj Aziji, simptomi toga su se već pojavili, smatra predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„Amerikanci hoće da dominiraju… žele unipolarni svet, a one koji dižu glavu bombarduju… Razlog je nastanak novih odnosa u svetu – multipolarnosti. Danas se vodi borba ne samo za naš postsovjetski prostor, njegov evropski deo, danas je počela borba za Srednju Aziju, gde su i naše (bivše sovjetske) republike”, rekao je Lukašenko povodom Dana nezavisnosti zemlje.

On je naglasio da je nakon masovnih protesta u Kazahstanu ranije ove godine upozoravao na opasnost od destabilizacije situacije u Uzbekistanu.

„Pogledajte – Republika Karakalpakstan… navodno nešto nije navedeno u ustavu i sada se ona podigla. Ne, počeli su da uzdrmavaju Uzbekistan. I danas se već izjavljuje da su tamo stranci umešali ruke. Oni neće otići iz Kazahstana. Tamo je situacija komplikovana”, rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, „Srednja Azija se, kao i mi, našla između dve vatre: s jedne strane su Evropljani i Amerikanci, sa druge – Kina koja u veoma pomaže Srednjoj Aziji da opstane. Ovaj okršaj će biti u Srednjoj Aziji u najskorije vreme, simptomi toga su se već pojavili”, zaključio je beloruski predsednik.

On je naglasio da će „svet biti podeljen”.

 

Izvor Sputnjik, 3. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: Sputnik/Alexander Astafyev/Pool via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u