Nemačke firme ispale sa liste 100 najvrednijih na svetu, prvi put u istoriji

„Loše vesti se gomilaju, moraju da se prevaziđu mnoge krize od kojih neke podstiču jedna drugu. Opasnost od globalne recesije je sada realna”, istakao je H. Alers

Među 100 najvrednijih kompanija na svetu prvi put nema ni jedne nemačke firme, koje sve više gube vrednost na svetskim berzama.

Naftna kompanija iz Saudijske Arabije je prva na rang listi, kojom dominiraju firme iz Sjedinjenih Država. Dok je na kraju 2007. među 100 najvrednijih bilo sedam nemačkih kompanija, na kraju 2021. su ostale samo dve, a u prvoj polovini 2022. ni jedna nemačka firma nije zastupljena na ovoj rang listi. To je rezultat studije revizorske i konsultantske kompanije EY, piše Dojče vele. Najbolje rangirana frima sa sedištem u Nemačkoj je SAP koji se bavi softverom, i koji je sa tržišnom vrednošću od 106 milijardi dolara tek na 113. mestu.

Naftna kompanija Saudi Aramko je sa tržišnom vrednošću od 2,3 biliona američkih dolara najskuplja kompanija na svetu – a sledi američki Epl. Sve u svemu, malo se promenilo u dominaciji firmi sa sedištem u Americi na svetskim berzama. Sada ih je 60, a pre pre šest meseci ih je bilo 61.

Među prvih 10 su, između ostalih, Majkrosoft, Alfabet (matična kompanija Gugla), Amazon, Tesla, investiciona kompanija Berkšir Hatavej. Najvrednija evropska kompanija je švajcarski Nestle – na 20. mestu. Prema revizorima, krajem 2007, dakle pre finansijske krize, među 100 najvrednijih kompanija širom sveta 46 su bile iz Evrope. Sada ih je ostalo samo 16.

Pad cena na svetskim berzama, izazvan ruskim ratom protiv Ukrajine, zabrinutošću u pogledu recesije i rastućim kamatnim stopama zbrisao je bilione dolara vrednosti u prvoj polovini 2022.

Samo tržišna kapitalizacija, odnosno vrednost akcija kojima se trguje na berzi, 100 najskupljih kompanija pala je tokom prvih šest meseci ove godine za 17 odsto ili 6,1 bilion dolara, na oko 29,8 biliona dolara. Pritom su tehnološke firme pale čak za 28 odsto.

Nasuprot tom trendu, naftne i gasne kompanije među prvih 100 povećale su svoju berzansku vrednost za 19 odsto.

„U poslednje vreme investitori se više fokusiraju na profitabilnost nego na rast. Novac se više ne daje tako lako, povećavaju se zahtevi prema kompanijama u koje se ulaže”, objašnjaja Henrik Alers, izvršni direktor EY Nemačka.

On očekuje veoma tešku drugu polovinu godine. „Loše vesti se gomilaju, moraju da se prevaziđu mnoge krize od kojih neke podstiču jedna drugu. Opasnost od globalne recesije je sada realna”, istakao je on, preneo je Tanjug. Alers smatra da će digitalizacija, kojoj je pandemija korone dala ogroman zamah, verovatno imati odlučujući uticaj na ekonomiju i berze u godinama koje dolaze. Tu su Evropa i Nemačka slabo pozicionirane. Od 23 tehnološke kompanije koje su trenutno među 100 najboljih, 17 ima sedište u Severnoj Americi, četiri u Aziji i samo dve u Evropi. Trend digitalizacije je doveo do toga da se poslednjih godina smanji težina Evrope na svetskim berzama, zaključio je Alers.

 

Izvor Politika, 4. jul 2022. 

 

Foto: Adobe Stock/nmann77

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u