Politiko: Šaputanja o ekonomskoj krizi postaju urlik

„Agresivna politika Federalnih rezervi dovela je do najgoreg pada akcija za više decenija i oborila poverenje potrošača na rekordno nizak nivo”

Alarm zbog nadolazeće recesije postaje sve glasniji u SAD, dok se vlada bori da kontroliše rastuće cene, izvestio je u utorak Politiko.

– Od Vol Strita do Vašingtona, šaputanja o nadolazećem ekonomskom padu pojačana su do gotovo gromoglasne buke – piše publikacija, dodajući da je „agresivna” politika Federalnih rezervi dovela do najgoreg pada akcija za više decenija i oborila poverenje potrošača na rekordno nizak nivo, prenosi RT.

Predsednik FED-a Džerom Pauel rekao je prošlog meseca da je recesija „sigurno moguća” i da centralna banka želi „da vrati inflaciju na 2 odsto”. Pauelovi komentari usledili su nakon povećanja kamatnih stopa za 75 baznih poena, najvećeg povećanja u tri decenije.

Merilo Volstrita za mnoge berzanske fondove, S&P 500, reagovao je gubitkom od 20% do kraja juna, u najgoroj polovini godine za američke akcije od 1970. Stopa inflacije je dostigla 40-godišnji maksimum od 8,6 % u maju.

Prema Politiku, očigledna spremnost centralne banke da toleriše ekonomski pad ako to pomogne da se inflacija stavi pod kontrolu ne odgovara američkom narodu. Kritičari koje je citirala publikacija tvrde da će naglo povećanje troškova pozajmljivanja dovesti do porasta broja otpuštanja i ugroziti ekonomiju do ivice.

Pauel je prošle nedelje rekao da je „ukupno gledano, američka ekonomija u dobroj poziciji da može da izdrži strožu monetarnu politiku”. Međutim, prema Blumbergu, oko trećine ekonomista kaže da je recesija u SAD verovatna u naredne dve godine.

Situaciju bi mogli pogoršati i drugi faktori, kaže Politiko, kao što su potencijalni pad cena stanova ili eskalacija sukoba u Ukrajini, što bi moglo dovesti do daljeg povećanja cena nafte i hrane.

 

Autor M. Đorđević

 

Izvor Večernje novosti, 5. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: Angela Weiss/AFP/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u