Rama: U Albaniji otkrivene velike količine nafte i gasa važne za Evropu

Albanski premijer Edi Rama saopštio je da je kompanija „Šel” otkrila „velike količine nafte i gasa” u Albaniji, tvrdeći „da će to otkriće uticati na budućnost zemlje i energetsku budućnost Evrope”

Albanski premijer Edi Rama saopštio je da je kompanija „Šel” otkrila „velike količine nafte i gasa” u toj zemlji, tvrdeći „da će to otkriće uticati na budućnost zemlje i energetsku budućnost Evrope”.

„Nadamo se da ćemo uskoro moći da podelimo sa našim javnim mnjenjem, regionalno i šire, veoma važno otkriće do kojeg holandska kompanija ‘Šel’ stiže u našoj zemlji. O brojkama trenutno nerado govore. Znaci pokazuju da smo možda blizu veoma važnog otkrića gasa i nafte pod zemljom, što će uticati na budućnost naše zemlje, ali će takođe igrati ulogu u energetskoj budućnosti Evrope”, rekao je Rama, prenose mediji u Tirani.

Ministarka za infrastrukturu i energetiku Albanije Belinda Baluku ocenila je takođe da je u pitanju veliko otkriće.

„Što se energetike tiče, ‘Šel’ radi u Albaniji već duže vreme i sa nestrpljenjem iščekujemo rezultat istraživanja, koje će biti veliko otkriće, ali bez detalja šta očekujemo. Albanija će proizvoditi značajne količine gasa i nafte, podeljene na 40 odsto gasa i 60 odsto nafte”, navela je Belinda Baluku.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 5. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Brian Snyder/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u