Britain's Prime Minister Boris Johnson gives an update on relaxing restrictions imposed on the country during the coronavirus disease (COVID-19) pandemic at a news conference inside the Downing Street Briefing Room in London, Britain July 12, 2021. Daniel Leal-Olivas/Pool via REUTERS/File Photo

Osam britanskih ministara podnelo ostavke, Džonson zasad odbija da se povuče

Osam britanskih ministara podnelo je ostavke jer su, kako navode, izgubili poverenje u premijera. Džonson, međutim, zasad odbija da se povuče

Jedan od visokih ministara u britanskoj vladi, Majkl Gov, rekao je danas premijeru Borisu Džonsonu da mora da napusti funkciju, objavio je zamenik urednika političke rubrike „Dejli mejla”, prenosi Rojters.

Britanska novinska agencija dodaje da je još šest mlađih ministara podnelo ostavke.

U pitanju su Kemi Badenoh, Nil O’Brajan, Aleks Burghart, Li Rouli, Džulija Lopez i Mims Dejvis.

U utorak su ostavke podneli ministri finansija i zdravlja, Riši Sunak i Sadžid Džavid.

Nešto ranije, premijer Boris Džonson rekao je da planira da ostane na funkciji, uprkos ostavci dva ministra iz njegove vlade, Sadžida Džavida i Rišija Sunaka, kao i odlaska dela osoblja.

Džonson je rekao poslanicima da je „posao premijera, kada postoje teške okolnosti, da nastavi dalje”.

AP navodi da je Džonsonov ostanak na vlasti uzdrman ostavkama ministra finansija Sunaka i ministra zdravlja Džavida.

Njih dvojica su podnela ostavku u utorak, rekavši da više ne mogu da podržavaju Džonsona zbog načina kako je upravljao etičkim skandalima, uključujući i slučaj visokog zvaničnika koji je optužen za seksualno uznemiravanje, prenosi Tanjug.

Džonson je brzo zamenio dvojicu ministara, postavivši Stiva Barklija na mesto Džavida, dok će Nadim Zahavi biti ministar finansija.

Međutim, američka novinska agencija ističe da Džonsonova podrška unutar Konzervativne  strankebrzo opada.

Protivnici se nadaju da će promeniti pravila unutar stranke, kako bi se ponovo glasalo o poverenju Džonsonu.

Prošlog meseca su članovi njegove partije glasali o njegovom poverenju, a 41 odsto je bilo protiv Džonsona.

Ostavke su podneli i dvojica zvaničnika Ministarstva obrazovanja, Robin Voker i Vil Kvins, dva savetnika u Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu energetike, Laura Trot i Felisiti Bučan, sekretar iz Ministarstva pravde Viktorija Atkins, sekretar Džon Glen iz Ministarstva finansija, Džo Čerčil iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, kao i Stjuart Endrju iz Ministarstva za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu.

Inače, najnovije ostavke podnete su uoči i tokom suočavanja Borisa Džonsona sa pitanjima poslanika u parlamentu.

Podsetimo, britanski ministri zdravlja i finansija, Sadžid Džavid i Riši Sunak, podneli su u utorak ostavke u razmaku od samo 10 minuta.

Ministri su podneli ostavke, odmah nakon izvinjenja britanskog premijera zbog postavljanja poslanika Krisa Pinčera na mesto zamenika predsednika poslaničkog kluba Torijevaca, optuženog za nedolično seksualno ponašanje.

Kvins, koji je bio zadužen za brigu o deci i porodici, objavio je da sa „velikom tugom i žaljenjem oseća da nema izbora osim da podnese ostavku“.

On je naveo i da su mu iz Dauning strita davali netačne izveštaje kada je poslat na više intervjua u ponedeljak ujutro.

Kvins je dodao da su ga kategorički uveravali da premijer Boris Džonson nije znao ni za kakve konkretne pritužbe na račun Krisa Pinčera, pre nego što ga je postavio na funkciju u kabinetu, ističući da je to uveravanje, međutim, nije bilo istinito.

Potom je i Voker, koji je bio zadužen za škole, objavio na društvenim mrežama da je podneo ostavku, navodeći da više nema poverenja u način na koji Džonson vodi vladu.

Felisiti Bučan je, u pismu ostavke upućenom Džonsonu, navela da je trenutna situacija neodrživa i da je premijer izgubio njeno i poverenje onih koji su je izabrali.

Glen je u ostavci, takođe, naveo da nema više poverenja u način na koji Džonson vodi zemlju.

 

Izvor Sputnjik, 6. jul 2022. 

 

Foto: Daniel Leal-Olivas/Pool via Reuters

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u