The Hill: Zapad zbunjen, nije jasno kako je Rusija zaustavila posledice sankcija

Kolektivni Zapad je već odigrao sve svoje glavne ekonomske karte, tako da je kampanja antiruskih sankcija trenutno u ćorsokaku. U međuvremenu, ekonomski problemi SAD i Evrope se pogoršavaju

Kako je pisao The Hill, poslednjih godina sankcije su postale omiljeno političko oruđe zapadnog establišmenta. Međutim, ograničenja sankcija imaju tendenciju da dovedu do nepredviđenih posledica.

To se desilo u slučaju pokušaja Zapada da kazni Rusiju zbog obezbeđenja nacionalne bezbednosti. Antiruske sankcije okončale su eru jeftine nafte i gasa, podstakle inflaciju, poremetile lance snabdevanja i gurnule zapadne ekonomije u recesiju.

Američki medij je naglasio da sada Zapad otkriva da sankcije protiv velike, moćne države ne samo da povlače značajne troškove za njihove pokretače, već i nagrađuju zemlje koje su odbile da ih primene.

Istovremeno, Ruska Federacija je imala samo koristi od zapadnih sankcija: ograničenja su joj donela neočekivano veliki prihod od izvoza skupih energenata, a Zapad nije u stanju da značajno smanji cene energenata.

„Granice pristupa sankcijama prema Rusiji postaju sve jasnije, pokazujući granice zapadne moći… Bajden se prerano hvalio da sankcije „razbijaju rusku ekonomiju“ i „pretvaraju rublju u ruševine (ruble into rubble)“, navodi se u publikaciji.

Hill je naveo da je finansijska snaga Rusije ostala nepokolebljiva čak i nakon što su zapadne vlade zamrzle imovinu Centralne banke Ruske Federacije u iznosu od oko 400 milijardi dolara. Uprkos akcijama Zapada, ruska valuta je danas na sedmogodišnjem maksimumu u odnosu na dolar.

Takođe, američko izdanje navodi da bi primer Rusije mogao da podstakne Kinu da deluje u odnosu na Tajvan. Ako Peking odluči da vrati svoje ostrvo bez straha od ograničenja zapadnih sankcija, to će zabiti poslednji ekser u kovčeg američke globalne dominacije.

„Sankcije su se pokazale neefikasnim protiv Rusije, a sve slične mere imaće još gori efekat protiv Kine, jer je kineska ekonomija nekoliko puta veća od ruske“, navodi se u publikaciji.

Hill je dodao: Kolektivni Zapad je već odigrao sve svoje glavne ekonomske karte, tako da je kampanja antiruskih sankcija trenutno u ćorsokaku. U međuvremenu, ekonomski problemi SAD i Evrope se pogoršavaju.

„Postoji rizik da umesto željenog ekonomskog kolapsa i državnog udara u Rusiji, kampanja sankcija Zapada može dovesti do promene globalne geopolitičke situacije jačanjem rusko-kineske osovine“, piše list.

 

Izvor webtribune.rs/Pravda, 6. jul 2022. 

 

Foto: EPA/EFE

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u