Boris Džonson podneo ostavku nakon partijske pobune

Boris Džonson podneo ostavku na mesto lidera konzervativaca i rekao da će pružiti podršku svom nasledniku kao i da je imenovao kabinet koji će služiti do izbora nove vlade

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je danas da podnosi ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke nakon talasa ostavki ministara i visokih funkcionera britanske vlade.

„Jasno je da sada postoji volja parlamentarne Konzervativne stranke o novom lideru te partije, a samim tim i novom premijeru, rekao je Džonson, preneli su britanski mediji.

On je kazao da se složio sa Grejemom Brejdlijem, šefom posleničke grupe torijevaca, da proces izbora novog lidera treba da počne sada, a vremenski rok će biti objavljen sledeće nedelje.

„Zato želim da kažem milionima ljudi koji su glasali za nas 2019. godine, mnogi od njih su prvi put glasali za konzervativce. Hvala vam na tom neverovatnom mandatu. Najveća konzervativna većina, od 1987. godine”, dodao je on, preneo je Tanjug.

Nakon formalnog potvrđivanja odluke o podnošenju ostavke, uobičajeno je da izbor novog lidera traje oko mesec i po dana, jer, posle isticanja kandidatura i programa, broj kandidata mora biti sveden na samo dva kako bi se članstvo pismima izjašnjavalo o novom predsedniku stranke.

Kandidaturu za lidera može da istakne svako ko uživa podršku osam poslanika.

Poslanici broj kandidata svode na dva glasanjem u dva kruga.

Džonson je rekao da će pružiti podršku svom nasledniku i da je imenovao kabinet koji će služiti do izbora nove vlade.

On je kazao da iako se stvari ponekad čine mračnim, naša zajednička budućnost je zlatna.

Britanska opoziciona Laburistička partija zatražiće u parlamentu glasanje o nepoverenju vladi premijera Borisa Džonsona ako ga njegova Konzervativna stranka odmah ne razreši, rekao je lider laburista Kir Starmer danas.

„Njegova sopstvena stranka je konačno zaključila da je nepodoban da bude premijer. Ako ga se oni ne reše, onda će laburisti preduzeti korak u nacionalnom interesu i zatražiti glasanje o nepoverenju zato što ne možemo da nastavimo sa ovim premijerom u narednim mesecima”, poručio je lider laburista, prenosi Rojters.

On ne voli Rusiju, kao što Moskva ne voli njega

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da britanski premijer Boris Džonson ne voli Rusiju, kao što ni Moskva ne voli njega.

„On (Džonson) nas ne voli, ne volimo ni mi njega”, poručio je Peskov novinarima, komentarišući izveštaje da će Džonson danas podneti ostavku.

Peskov je rekao da vest o tome da će Džonson danas podneti ostavku na mesto premijera malo zabrinjavaju Kremlj, prenosi agencija TASS.

„Naravno, obraćamo pažnju na krizu vlade. Svakako, situacija u Velikoj Britaniji, kriza vlade, ne može da bude prioritet našeg rada”, kazao je portparol Kremlja.

Dodao je da Kremlj prvenstveno prati šta se dešava u Rusiji.

Ranije danas, agencija Rojters je izvestila, pozivajući se na izvor iz vlade, da će britanski premijer podneti ostavku, a portparol njegove kancelarije saopštio je da će se premijer kasnije danas obratiti naciji.

Očekuje se da će Džonson podneti ostavku na mesto lidera Konzervativne partije, a da će na mestu premijera u ostavci ostati do jeseni, prensoi Tanjug.

 

Izvor Politika, 7. jul 2022. 

 

Foto: PA MEDIA

 

BONUS VIDEO

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u