Zahar Prilepin: Ukrajina je vilin konjic za jedno leto – još samo ovo leto

Do oktobra će `uniforma` Zelenskog bez rukava dojaditi svima. I dalje će im biti žao Ukrajine, ali više neće hteti da je hrane i greju

Ranije je svega u svetu bilo malo. O zauzimanju Troje se pevalo nekoliko hiljada godina. I o porazu vojske kneza Igora – peva se bezmalo hiljadu godina. Sećanje je bilo velikodušno – pamtili su se i izdajnici. Mazepa je izdao, a potom je tri veka reč „Mazepa“ bila neka vrsta prokletstva. U Ukrajini je bila sinonim za reč Juda.

Sada je drugačije. Svaka stvar živi jedno godišnje doba. Ljudi su postali lakoverni, zaboravni, lenji. Sećanje na razvod Džonija Depa može preživeti dve države i pet lokalnih ratova.

Ukrajina je vilin konjic ove sezone. Setite se kako je u basni Krilova pevao celo prelepo leto.

Kijevu je ostalo samo jedno leto za plačljivu pesmu.

Do oktobra će `uniforma` Zelenskog bez rukava dojaditi svima. I dalje će im biti žao Ukrajine, ali više neće hteti da je hrane i greju.

Već smo se uverili koliko je Zapad ciničan prema nama. A tako će se jednog dana postaviti i prema Ukrajini.

Zapad će proglasiti da Ukrajinci nisu položili ispit. Da nisu uspeli da pobiju bar milion Rusa, da nisu izazvali građanski rat protiv moskovskih osvajača u Hersonskoj oblasti, u zaporoškim stepama i Harkovskoj oblasti. A pošto se sami za sebe niste pobrinuli, Zapad će im reći `izvinite`. Leto se završilo.

Popularnost upita `Ukrajina` na Guglovoj pretrazi već opada. Broj lajkova i komentara pod člancima o Ukrajini smanjen je 22 puta. Broj članaka o Ukrajini u onlajn medijima pao je sa 520.000 u prvoj nedelji `invazije` na 70.000 krajem maja. Do septembra će, recimo, ostati 35.000 članaka, ali je najvažnije što će ti materijali neminovno promeniti ton.

Evropljanima se već sugeriše da je stari dobri frižider najbolji Putinov prijatelj. U stvari, Putinov najbolji prijatelj je sam univerzum.

U Italiji ponovo pišu da je počela epidemija kovida. Bez obzira šta osećate u vezi sa tim problemom, tu počinje da deluje Arhimedov zakon.

Što više kovida, to – manje Ukrajine.

Evropljanin ne može imati dva problema u isto vreme. Ako ih ima zajedno sa (sve praznijim) frižiderom, onda su to – tri. Ako ih ima zajedno sa smrzavanjem, onda su to već – četiri. A zajedno sa inflacijom – pet.

A zajedno sa univerzumom… Pa, valjda vam je jasno…

Dok je Ukrajina osam godina mučila Donbas, Evropa je mogla da se pretvara da je plaše ”donbasski teroristi”. Jer, rat Kijeva sa Donbasom nije lišio Evropu ni grejanja ni hleba.

A sada Ukrajina, zajedno sa Donbasom, takođe počinje da muči Evropu. Evropa na to nije stavila potpis.

Po anketama, danas 35 odsto Evropljana želi da se rat što pre završi, a samo 22 procenta traži kažnjavanje Rusije.

Do jeseni će broj 22 dobiti zarez u sredini. Onih koji traže kaznu ostaće 2,2 procenta. Broj pristalica kažnjavanja Rusije smanjiće se do veličine kakve sekte.

Ostali će hladno slegnuti ramenima i reći: „Odleti, vilin konjicu. Ti si jedini problem. Čak smo i tvoje ime zaboravili.“

Pregovori će Rusiji biti ponuđeni na jesen. Međutim, nema o čemu da se sa njima priča. Neka se tamo objasne sa svojim frižiderima.

Frižideri će im do tada svuda postati važni…

 

Izvor Fakti, 7. jul 2022. 

 

Foto: Komsomoljskaja pravda

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u