Putin: Ništa ozbiljno još nismo ni počeli u Ukrajini; Peskov: Putinova poruka Zapadu

„Trebalo je da shvate da su od samog početka naše specijalne vojne operacije izgubili, jer njen početak označava i početak kardinalnog sloma američkog svetskog poretka”, poručio je predsednik Rusije

U poslednje vreme na Zapadu se čuju izjave da Rusiju treba pobediti na bojnom polju u Donbasu – neka pokušaju, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa rukovodstvom Državne dume i liderima političkih partija.

„Danas čujemo da žele da nas pobede na bojnom polju. Šta reći, neka pokušaju. Već smo mnogo puta čuli da Zapad želi da ratuje sa nama do poslednjeg Ukrajinca. To je tragedija za ukrajinski narod, ali, izgleda, sve ide ka tome. Svi treba da znaju da mi još ništa ozbiljno nismo ni počeli. Pritom, ne odbijamo ni mirovne pregovore. Ali oni koji odbijaju treba da znaju da kako vreme bude odmicalo, to će im biti teže da s nama pregovaraju”, rekao je ruski lider.

On je istakao da je rat u Ukrajini pokrenuo kolektivni Zapad.

„Kažu nam da smo mi započeli rat u Donbasu, u Ukrajini. Ne, pokrenuo ga je upravo kolektivni Zapad, organizujući i podržavajući neustavni oružani puč 2014. godine u Ukrajini, a zatim podstičući i opravdavajući genocid nad narodom u Donbasu. Taj isti kolektivni Zapad i jeste direktni podstrekač, krivac za ono što se danas dešava”, konstatovao je Putin.

Zapad je već izgubio

Po njegovim rečima, ako je Zapad želeo da izazove sukob kako bi prešao na novu fazu obuzdavanja Rusije, onda je u tome uspeo.

„Ako je Zapad želeo da izazove sukob kako bi prešao u novu fazu borbe protiv Rusije, u novu fazu obuzdavanja naše zemlje, može se reći da je u izvesnom smislu i uspeo. I rat je pokrenut i sankcije su uvedene”, ocenio je Putin.

Ipak, kako kaže, Zapad je izgubio.

„Međutim, trebalo je da shvate da su od samog početka naše specijalne vojne operacije izgubili, jer njen početak označava i početak kardinalnog sloma američkog svetskog poretka”, poručio je predsednik Rusije.

Zapad nije uspeo da poseje razdor u Rusiji

Zapad nije uspeo niti će uspeti da poseje razdor i nered u Rusiji, izjavio je Putin.

„Oni, očigledno, nisu samo pokušali da zadaju udarac ruskoj privredi – njihov cilj je bio da poseju razdor, nemir u našem društvu, da demorališu ljude. Ali i tu su se prevarili – ništa nije uspelo i siguran sam da ni neće”, rekao je ruski lider.

Po rečima Putina, zapadnim zemljama nije potrebna Rusija kao država, „zbog čega su podržavale separatizam, terorizam, unutrašnje destruktivne snage i petu kolonu u Rusiji”.

„Svi oni su dobijali i nastavljaju da dobijaju bezuslovnu podršku tog kolektivnog Zapada”, istakao je on.

 

Izvor Sputnjik, 7. jul 2022.

 

Peskov: Putin je podsetio Zapad i Kijev na to koliki je potencijal Rusije

Izjave zapadnih političara o rešavanju krize u Ukrajini na bojnom polju su apsurdne i samo povećavaju jad ukrajinskog naroda.

Predsednik Rusije je tokom sastanka s liderima partija Državne dume Rusije prosto podsetio na to da je potencijal Rusije toliko veliki da je samo jedan njegov deo angažovan u Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u četvrtak, tokom sastanka s liderima partija zastupljenih u Državnoj dumi Rusije, rekao da Rusija još ništa ozbiljno nije ni počela u Ukrajini.

„Neću vas upućivati na Ministarstvo odbrane ovoga puta. To su zaista reči šefa države, ali on je samo imao u vidu izjave koje su mogu čuti u zapadnim zemljama, u Kijevu, o tome da će, kako kažu, Kijev biti na bojnom polju do pobede. Putin je prosto podsetio na to da su potencijali potpuno neuporedivi i da je potencijal Rusije toliko veliki na tom planu da je samo njegov neznatni deo sada angažovan u specijalno vojnoj operaciji. I zbog toga su sve te izjave zapadnjaka bukvalno apsurdne, oni prosto povećavaju jad ukrajinskog naroda. O tome je, takođe, juče govorio predsednik Putin”, rekao je Peskov.

 

Izvor Sputnjik, 8. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: Mikhail Svetlov/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u