Abazović ne isključuje proveru ustavnosti ugovora sa SPC

Abazović nije isključio mogućnost da usvojeni tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom bude proveren na Ustavnom sudu

Crna Gora ne otvara crkvena pitanja, već ih zatvara, rekao je danas u Zagrebu crnogorski premijer Dritan Abazović ne isključujući mogućnost da usvojeni tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom bude proveren na Ustavnom sudu.

Dodao je da je prioritet Crne Gore evropski put i da bi bio ostvaren nijedno pitanje ne treba da bude prepreka.

Abazović je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovara sa premijerom Andrejem Plenkovićem odgovarajući na pitanje zašto je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom bio prioritet njegove vlade, ako je znao da bi to moglo da izazove pad izvršne vlasti, kao i da li bi usvojeni tekst mogao da bude izmenjen.

Podsetio je da je odnos sa SPC pitanje pokrenuto u Crnoj Gori pre više od 10 godina.

Abazović je potvrdio da je tekst Temeljnog ugovora, koji je usvojila vlada prošle sedmice, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Nije isključio mogućnost da usvojeni tekst može da doživi proveru, ukoliko se neko tim povodom obrati Ustavnom sudu.

„Svaki akt bilo da se radi o ugovoru ili zakonu može da doživi proveru. Ne bi to bio prvi put, mnogi nisu prošli. Nisam neko ko osporava prava i mogućnost i te vrste testa”, rekao je Abazović prenosi Tanjug.

Dodao je i da smatra da ovo pitanje nije toliko značajno za Crnu Goru i istakao da je Temeljni ugovor sa SPC bio samo jedna tačka koja je nasleđena i koju je trebalo završiti.

 

Izvor Politika, 12. jul 2022. 

 

Foto: Snimak ekrana/Jutjub/RTCG

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u