Evro i dolar se izjednačili; Medvedev: Početak sistemske krize

„Kurs evra i dolara je prvi put za 20 godina izjednačen. Prognoze o nastupanju sistemske krize u evrozoni počinju da se ostvaruju“, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu

Sve oči su jutros uprte u evro, pošto je jedinstvena valuta pala na ivicu pariteta prema američkom dolaru prvi put u dve decenije. Dolar je dostigao novi dvadestogodišnji najviši nivo prema glavnim rivalskim valutama, podržan snažnom tražnjom i očekivanim daljim agresivnim podizanjem kamatnih stopa Federalnih rezervi dok se evro spustio na dvodecenijski minimum i blizu je pariteta u odnosu na dolar.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest rivala, porastao je na azijskom trgovanju za 0,25 odsto na 108,43 poena, pri čemu se u jednom trenutku tokom sesije popeo na 108,47 poena, na najviši nivo od oktobra 2002. godine.

Jačanje dolara je registrovano na većem delu valutnih tržišta.

Evro je, s druge strane, potonuo danas na samo 1,0006 dolara, što je njegov najslabiji kurs od decembra 2002. godine.

Prema poslednjim podacima s valutnih berzi, trgovao se u padu za 0,29 odsto, na 1,0013 dolara. Slično kretanje beleži i britanska funta, koja je oslabila za 0,25 procenata na 1,18645 dolara nakon što je ranije zabeležila nov dvogodišnji minimum od 1,186 dolara.

„Izgleda da je deprecijacija evra u velikoj meri podstaknuta tržišnim preispitivanjem potencijalnog značajnijeg pada bruto domaćeg proizvoda evrozone, koji pojačajavaju energetski problemi, rat koji se razvukao duže nego što se očekivalo i sumnja u alate Evropske centralne banke za borbu protiv fragmentacije zone evra”, kažu analitičari Mejbanke.

Slabljenje evra je velikim delom doprinelo rastu dolarskog indeksa, a jačanje američke valute je takođe podržno i zabrinutošću za rast drugih zemalja sveta, posebno Kine koja sprovodi strogu politiku nultog kovida kako bi obuzdala novo izbijanje epidemije.

Ipak, najveći faktor uspona dolara je verovatno stav tržišnih aktera da će FED podizati kamate brže i jače nego druge velike svetske centralne banke.

Očekuje se da će FED povećati referentnu stopu za 75 baznih poena drugi mesec zaredom na zasedanju 26. i 27. jula. Procenjuje se da će cena fjučersa na FED sredstva porasti na 3,50 odsto do marta iduće godine sa sadašnjih 1,58 odsto.

 

Izvor Politika, 12. jul 2022.

 

Medvedev: Dokaz sistemske krize

Zamenik rukovodioca Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je, govoreći o kursu dolara i evra, da prognoze o sistemskoj krizi u evrozoni počinju da se ostvaruju.

„Kurs evra i dolara je prvi put za 20 godina izjednačen. Prognoze o nastupanju sistemske krize u evrozoni počinju da se ostvaruju“, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Medvedev je naveo da je Evropska unija „od početka pucala sebi u glavu iz sankcionog pištolja“, a sada „bere gorke plodove pada proizvodnje, kritične inflacije, gubitka konkurentnosti svoje robe i iščekivanja zime u ledenim stanovima bez ruskog gasa“.

Prema njegovom mišljenju, evropska valuta, koja je pojeftinila u odnosu na američku, postala je odličan pokazatelj ko će platiti za krizu u Ukrajini.

„Vašington i London su nasamarili Evropljane. Poznato je da je rat nastavak politike drugim sredstvima. Upuštajući se u ekonomsku borbu, trebalo je da uzmu u obzir sopstvene valutno-ekonomske probleme, a ne prosto da uvode loše restrikcije“, napisao je Medvedev.

On je dodao da u Beloj kući tu formulu znaju mnogo bolje, nego „briselski psi rati“.

„’Korisni evropski idioti’ su stradali milošću Amerikanaca mnogo više, ali uopšte ih ne treba žaliti, pošto su upravo rusofobi iz Evropske unije raspirili hibridni rat protiv rusije i otvorili protiv nas široki ekonomski front“, naglasio je Medvedev.

Rezervna valuta BRIKS-a kao moguće rešenje

Prema njegovom mišljenju, najbolja zaštita od „užeglog evra“ jeste prelazak na nove načine isplate, uključujući korišćenje nacionalnih valuta, uz mogućnost stvaranja nove rezervne valute zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

„Najbolja zaštita od užeglog evra će biti prelazak na nove načine plaćanja u trgovini s našim pouzdanim partnerima, uključujući korišćenje nacionalnih valuta – ruske rublje, kineskog juana, indijske rupije i drugih. U budućnosti je moguće i stvaranje nove rezervne valute zemalja BRIKS-a. Savremenom svetu je očigledno dosta dolara, evra i funti sterlinga“, napisao je Medvedev.

On je dodao da platna sposobnost Evrope ne plaši Rusiju.

„Potrebno je da se bavimo adaptacijom svoje ekonomije novim veoma složenim uslovima. Da rešavamo probleme u industriji, uključujući obezbeđivanje tehnološkog suvereniteta. Tu je veoma mnogo posla“, naveo je Medvedev.

 

Izvor Sputnjik, 12. jul 2022.

 

Foto: Unsplash/Ibrahim Boran

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u