Putin i Erdogan idu u Iran na trilateralni samit

Priprema se poseta predsednika Teheranu. Tamo će se održati sastanak lidera država-garanta Astanskog procesa. To je, kao što znate, proces za podršku rešavanju sirijskog problema“, rekao je Peskov

Kremlj je potvrdio da će predsednik Rusije Vladimir Putin otputovati u Teheran 19. jula gde će učestvovati u trilateralnom samitu sa predsednikom Irana Ibrahimom Raisijem i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Da, mi to možemo da potvrdimo. Priprema se poseta predsednika Teheranu. Tamo će se održati sastanak lidera država-garanta Astanskog procesa. To je, kao što znate, proces za podršku rešavanju sirijskog problema“, rekao je Peskov.

Kako je dodao, predsednik Rusije ima planirane i bilateralne i trilateralne sastanke u Iranu.

„Da, održaće se sastanak Putina, Raisija i Erdogana. Pored trilateralnog sastanka, održaće se i bilateralni. Juče smo najavili predstojeće kontakte na najvišem nivou između Putina i Erdogana. Taj sastanak će se takođe tamo održati“, precizirao je Peskov.

On je dodao da je sastanak Putina i Erdogana planiran 19. jula.

Predsednik Irana Ibrahim Raisi boravio je u poseti Moskvi u januaru ove godine. On je tom prilikom poručio da Teheran želi sveobuhvatne i stabilne odnose sa Moskvom.

 

Izvor Sputnjik, 12. jul 2022. 

 

Foto: Kayhan Ozer/Pool via AP

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u