Džon Bolton priznao: Organizovao sam državne udare

Bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je tokom gostovanja na Si-En-Enu da je pomagao u planiranju državnih udara u drugim zemljama

Bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je tokom gostovanja na Si-En-Enu da je pomagao u planiranju državnih udara u drugim zemljama, istovremeno tvrdeći da postupci bivšeg predsednika Donalda Trampa koji su doveli do napada na Kapitol 6. januara 2021. nisu predstavljali pokušaj državnog udara.

Džon Bolton je rekao Džejku Taperu sa Si-En-Ena da su Trampove akcije da poništi izborne rezultate neodbranjive, ali je dodao da je bivši predsednik bio „smetnja u sili”, a ne vođa „napada na našu demokratiju”, prenosi Hil.

Bolton je rekao da nije saglasan sa pretpostavkom da je Tramp pokušao državni udar, za koji je rekao da zahteva lukavo i razrađeno planiranje.

„To nije način na koji Donald Tramp radi stvari. Luta se od jedne… ideje do druge, jedan plan propada, a drugi se pojavljuje. Kao neko ko je pomogao u planiranju državnog udara, ne ovde već na drugim mestima, potrebno je mnogo rada, a on to nije uradio”, dodao je Bolton.

Rekao je da je Tramp „oslobodio” izgrednike na Kapitolu, ali ne da bi srušio Ustav, već da sebi da više vremena da ospori rezultate u državnim parlamentima.

Na pitanje da pojasni na šta se poziva u komentaru o planiranju puča, Bolton je naveo neuspeli pokušaj puča u Venecueli 2019. protiv predsednika Nikolasa Madura, iako je dodao da američka vlada nije imala „mnogo posla” s tim.

Demonstranti predvođeni liderom Narodne skupštine Huanom Gvaidom izašli su na ulice krajem aprila te godine da primoraju Madura da ode sa vlasti. Gvaida SAD i dalje priznaju kao privremenog predsednika, iako je puč bio neuspešan.

„Smešna je ideja da je Donald Tramp upola manje kompetentan od venecuelanske opozicije”, rekao je Bolton.

Bivši ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama je, takođe, rekao da ako neko misli da Tramp ima veće ciljeve od odlaganja izborne potvrde, „preteraće, i mislim da je to pravi rizik za komitet, koji je uradio mnogo dobrog posla”.

Bolton je tokom godina služio na više pozicija u administraciji bivših predsednika Donalda Regana, Džordža H. V. Buša, Džordž V. Buša i Donalda Trampa.

 

Izvor RTS/Večernje novosti, 13. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Evan Vucci

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u