President Joe Biden announces a ban on Russian oil imports, toughening the toll on Russia's economy in retaliation for its invasion of Ukraine, Tuesday, March 8, 2022, in the Roosevelt Room at the White House in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)

Bajden zapretio vojskom Iranu i poručio: Nećemo čekati večno

Tokom potpisivanja zajedničke deklaracije, SAD su se zarekle da će upotrebiti „sve elemente svoje nacionalne moći da spreči Iran u razvoju nuklearnog oružja”

Sjedinjene Američke Države su spremne da upotrebe „sve elemente svoje nacionalne snage” da spreče Iran da se naoruža atomskom bombom.

Ta spremnost objavljena je u zajedničkom saopštenju s Izraelom u kome se takođe potvrđuju „nesalomive veze” između dve zemlje saveznice i američka posvećenost izraelskoj bezbednosti.

Zajedničko saopštenje je objavljeno posle sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je u sredu doputovao u Izrael, i predsednika prelazne izraelske vlade Jaira Lapida u Jerusalimu.

SAD već dugo najavljuju spremnost da upotrebe silu kao poslednje sredstvo protiv Irana, ali današnje saopštenje dato dok je Bajden stajao pored lidera Izraela, ima poseban značaj, konstatuje AP. Izraelski mediji su ga nazvali Deklaracijom Jerusalim, prenosi Beta.

Bajden sutra putuje u Saudijsku Arabiju u misiju čiji je cilj jačanje veza Izraela s arapskim zemljama Zaliva u okviru većeg napora da se osnuje široki antiiranski savez.

U saopštenju se ističe važnost takozvanih Sporazuma Avram koje je Izrael postigao u proteklim godinama sa četiri arapske zemlje, preneli su izraelski mediji. U današnjem saopštenju Palestincima se malo nudi.

Bajden je potvrdio posvećenost rešenju po modelu dve države između Izraela i Palestinaca, ali nije ponudio viziju kako bi se to moglo desiti. Izrael je u međuvremenu obećao samo da će nastojati da unapredi palestinsku ekonomiju i kvalitet života.

U saopštenju se pominju Sporazumi Avram koje je Izrael postigao u proteklim godinama sa četiri arapske zemlje, preneli su izraelski mediji.

Takođe je očito da je pronađen zajednički jezik u odnosu na rat Rusije i Ukrajine, iako je Izrael bio mnogo manje oštar od SAD u osudama Moskve. Izrael se nije pridružio sankcijama Zapada protiv Rusije.

 

Izvor Politika, 14. jul 2022.

 

Bajden upozorava: „SAD neće čekati večno”

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da SAD „neće čekati večno” da se Iran ponovo pridruži nuklearnom sporazumu. On je to rekao dan nakon što je najavio spremnost da se upotrebi sila kao poslednje sredstvo protiv Teherana, ako to bude neophodno.

Bajden je upozorio Iran na konferenciji za novinare u Jerusalimu, posle sastanka u četiri oka sa premijerom Izraela Jairom Lapidom. Dva lidera su razgovarala o brzom napretku iranskog nuklearnog programa.

„Mi smo rukovodstvu Irana izložili šta smo spremni da prihvatimo kako bi se vratili na JCPOA (Sveobuhvatni zajednički plan akcije, nuklearni sporazum velikih sila sa Teheranom). Čekamo njihov odgovor. Nisam siguran kada će stići”, rekao je Bajden i dodao: „Ali nećemo čekati zauvek”.

Američki lider je oživljavanje nuklearnog sporazuma sklopljenog zahvaljujući posredovanju administracije Baraka Obame 2015. godine postavio kao prioritet kada je postao predsednik.

Taj sporazum je tri godine kasnije napustio tadašnji predsednik SAD Donald Tramp, što je Izrael pozdravio jer se oštro protivio takvom dokumentu. U ovom trenutku zvaničnici Bajdenove adminstracije sve manje veruju u mogućnost da se Iran vrati sporazumu.

Bajden se u Jerusalimu drugog dana posete Izraelu sastao sa Lapidom, koji je posle razgovora rekao da „neće biti nuklearnog Irana”.

Na konferenciji za novinare lideri Izraela i SAD su, međutim, pokazali da nemaju isti stav o tome kako bi valjalo zaustaviti Iran da ne razvije nuklearno oružje, iako je Bajden obećao „gvozdenu posvećenost” izraelskoj bezbednosti.

Premijer Izraela je rekao da međunarodna zajednica mora biti voljna da upotrebi silu protiv Irana kako bi zaustavila iranski nuklearni progam.

„Jedina stvar koja bi zaustavila Iran je saznanje da će, ako nastavi da razvija svoj nuklearni program, slobodni svet upotrebiti silu. Jedini način da se oni zaustave je verodostojna vojna pretnja na stolu”, ocenio je Lapid.

Bajden je nastojao da odbrani svoja nastojanja za oživljavanje medjunarodnog sporazuma, čije je cilj da spreči Iran u razvoju nuklearnog oružja, što je strategija kojoj se Izrael protivi.

„I dalje verujem da je diplomatija najbolji način da se to postigne”, rekao je predsednik SAD.

Konferencija za novinare je održana ubrzo posle potpisivanja zajedničke deklaracije u kojoj su se SAD zarekle da će upotrebiti „sve elemente svoje nacionalne moći da spreči Iran u razvoju nuklearnog oružja”.

 

Izvor Beta/B92, 14. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Andrew Harnik

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u