Izvršni direktor Šela: Evropu čeka zaista teška zima

„Svi ćemo se suočiti sa veoma značajnom eskalacijom cena energije. U najgorem slučaju, Evropa će morati da racionalizuje energetsku potrošnju”

Evropski potrošači bi mogli da se suoče sa mogućnošću racionalizacije energije ove zime, jer troškovi i dalje rastu usred rizika da Rusija prekine isporuke gasa, rekao je Ben van Beurden, izvršni direktor britanskog „Šela”.

Ben van Beurden je izjavio da će biti „zaista teška zima u Evropi”.

„Svi ćemo se suočiti sa veoma značajnom eskalacijom cena energije. U najgorem slučaju, Evropa će morati da racionalizuje energetsku potrošnju”, rekao je Ben van Beurden na prolećnoj konferenciji u Oksfordu.

Faktori koji se okrivljuju za nastavak rasta veleprodajnih cena energije podrazumevaju stalnu neizvesnost u vezi sa tokovima ruskog gasa u kontinentalnu Evropu, kao i zabrinutost zbog štrajka norveških radnika u industriji gasa i kontinuirano oslanjanje Velike Britanije na uvoz energije.

Van Beurden je rekao da „ne postoji način da se kaže” da li će Rusija ponovo pokrenuti isporuku gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok 1 nakon što je počeo remont u ponedeljak koji bi trebalo da se završi 21. jula.

„Putin je iznenadio dosta nas. Osećam se razočarano zbog rezultata. Pokazao je da ga je bolje shvatiti ozbiljno kada preti… Dugo smo mislili da nije u interesu Rusije da odseče najveće rusko tržište. On je sposoban i voljan da puni zalihe”, naveo je direktor Šela.

Procenjuje se da će prosečni račun za energiju domaćinstava u Velikoj Britaniji ove zime dostići više od 3.300 funti godišnje, više nego dvostruko u odnosu na isto vreme prošle godine – pošto se rastući veleprodajni troškovi energije prenose na potrošače.

Prošle nedelje, istraživačka firma Kornval Insajt značajno je podigla prognoze kako bi pokazala da je gornja granica cene energije u Velikoj Britaniji na putu da poraste na 3.244 funti godišnje u oktobru 2022, u sledećem kvartalnom prilagođavanju koje je izvršio regulator Ofgem.

U oktobru 2021. godine podrazumevana tarifna granica, koja se prilagođava kao odgovor na promene u veleprodajnim cenama, iznosila je 1.277 funti godišnje. Do januara 2023. Kornval Insajts očekuje još jedno tromesečno povećanje godišnjih računa za energiju u domaćinstvima na 3.363 funti.

 

Izvor Gardijan/RTS, 14. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: Benoit Tessier/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u