Nova žrtva sankcija: Italijanska vlada pred padom

Odluka Pet zvezdica da ne podrži Dragija gurnula je Italiju u političku neizvesnost tokom borbe sa velikom sušom i nastojanja da se smanji zavisnost o ruski gas

Kabinet italijanskog premijera Marija Dragija mogao bi biti blizu svog kraja, pošto ga je koalicioni partner, pokret Pet zvezdica nije podržao tokom glasanja o poverenju u parlamentu uključujući i mere za neutralisanje krize prouzrokavane rastom cena.

Glasanje o poverenju glavno je žarište unutar Dragijeve koalicije dok se stranke koje je čine spremaju za međusobnu borbu na nacionalnim izborima koji bi trebalo da se održe 2023. godine, ističe Rojters.

Dragi, nekadašnji šef Evropske centralne banke, poručio je da ne bi želeo da vodi Vladu Italije bez pokreta Pet zvezdica, koji se pojavila kao najveća partija na prethodnim izborima 2018. ali su od tada pretrpeli veliki pad podrške u javnosti.

Nakon glasanja, izvor iz italijanske vlade je rekao da je Dragi otišao kod predsednika Serđa Matarele na kome je stoji da odluči o rešenjeu krize.

Kako navodi britanska agencija, glasanje o poverenju, sa 172 glasa „za” i „39” protiv, trebalo bi da se upotrebi i za ubrzanje za puštanje paketa pomoći vrednog više milijardi evra koji uključuje odredbu koja omogućava Rimu da izgradi ogromnu spalionicu smeća.

Iz pokreta Pet Zvezdica pritiskali su Dragija da učini više u ublažavanju krize izazvane povećanjem troškova života tako što bi uzeo nove zajmove istovremeno se protiveći projektu spalionice.

Odluka Pet zvezdica da ne podrži Dragija gurnula je Italiju u političku neizvesnost tokom borbe sa velikom sušom i nastojanja da se smanji zavisnost o ruski gas. To bi moglo da ubrza raspisivanje izbora za septembar ili oktobar.

Sve veći troškovi zaduživanja Italije komplikuju napore Evropske centralne banke da drži inflaciju izazvanu rastom cena energenata pod kontrolom.

 

Izvor RTS, 14. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: Ludovic Marin/Reuters

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u