Šolc: Vraćanje turbine omogućava nam da pomažemo Ukrajini

Turbina za gasovod Severni tok 1, koja je bila zadržana u Montrealu zbog sankcija protiv Gasproma, na putu je ka Evropi, a još pet će u naredne dve godine biti isporučeno Kanadi

Nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je odluku kanadske vlade da Nemačkoj isporuči turbinu koju je Siemens Enerdži servisirao u Kanadi i saopštio da to omogućava Berlinu da ostane u poziciji da pruža podršku Ukrajini.

„To osigurava naše snabdevanje preko potrebnim prirodnim gasom i čuva Nemačku i Evropu u poziciji da podrže Ukrajinu pružanjem humanitarne, finansijske i vojne pomoći”, naveo je Šolc u današnjem saopštenju, javlja Rojters.

Kanadski ministar prirodnih resursa izjavio je u nedelju da će ta zemlja vratiti u Nemačku popravljenu turbinu koja je potrebna za gasovod Severni tok 1 kojim se ruski gas isporučuje Nemačkoj.

Turbina za gasovod Severni tok 1, koja je bila zadržana u Montrealu zbog sankcija protiv Gasproma, na putu je ka Evropi, a još pet će u naredne dve godine biti isporučeno Kanadi radi redovnog održavanja, objavio je danas kanadski list Gloub end Mejl pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

„Kanadska vlada je odlučila da dozvoli remont turbina u ruskom vlasništvu u periodu do dve godine počev od sada, omogućavajući uvoz i ponovni izvoz do šest jedinica – što je daleko obimniji aranžman nego što je ranije bio objavljeno”, navodi list, a prenosi agencija TAS S.

Vladino odeljenje Global Afers Kanada, dodaje se dalje, odobrilo je nemačkom industrijskom gigantu Simens Enerdžiju dvogodišnje izuzeće od kanadskih sankcija prema Rusiji. Simensu je sada dozvoljeno da svojim radionicama u Montrealu šalje turbine gasovoda Severni tok 1 na redovno održavanje i popravke, javlja Tanjug.

Turbina, koja je bila zadržana u Montrealu zbog sankcija Gaspromu vraća se u Evropu, rekli su izvori pomenutog i dodali da će Simens Kanada slati Nemačkoj turbinsku opremu, koju je zatim vlada u Berlinu proslediti Rusiji. Ova posredna ruta za vraćanje turbina omogućava Kanadi da kaže da nije odustala od svojih sankcija, napominje se u tekstu.

Isporuka gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 je obustavljena 11. jula na deset dana zbog planiranog godišnjeg održavanja. Od sredine juna taj gasovod je radio sa samo 40 odsto kapaciteta, jer turbina nije na vreme vraćena iz Kanade posle popravke zbog antiruskih sankcija, podseća TAS S.

 

Izvor Politika, 14. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Valentin Ogirenko/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u