Dojče vele: Ostavka Dragija bila bi katastrofa za EU, evro i Ukrajinu

Sudeći po rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, ako se raspišu novi izbori, Italiji preti koalicija desnih populista. Takav savez verovatno bi značio kraj dosadašnje EU-politike prema Ukrajini

Odlazak Marija Dragija sa funkcije premijera Italije ne bi samo destabilizovao tu zemlju, već bi ugrozio EU, evro, zajedničku politiku prema Ukrajini – i time bio poklon Putinu, smatra Barbara Vezel.

Italija je sebi ponovno priuštila krizu vlade. To bi se moglo klasifikovati kao letnje pozorište, samo što je ovaj put veći ulog na kocki. Kada šef stranke Pet zvezdica, koja je izgubila uticaj, zaista natera premijera Marija Dragija da podnese ostavku, onda se tu ne radi samo o stabilnosti Italije.

Ozbiljna kriza u ovoj zemlji predstavlja pretnju za EU, koja je trenutno pod pritiskom zbog rata u Ukrajini, nestašice energenata i inflacije. Poslednje, što je sada potrebno, je nestabilnost u Rimu, s dobro poznatim posledicama po evro i zajedničku politiku po pitanju Ukrajine kojoj bi time došao kraj.

U principu premijer želi da nastavi da vodi svoju vladu nacionalnog jedinstva – ako u koaliciji ostanu svi partneri. I to predstavlja opasnost za sve nas.

Čovek za finansije – Italije i EU

Bivši šef Evropske centralne banke(ECB) koji je na toj funkciji bio od 2011. do 2019. a pre toga, od 2005. do 2011. bio guverner narodne banke Italije – u EU se smatra spasiteljem italijanske stabilnosti.

On je izveo zemlju iz korona krize i predstavio plan reformi za spasavanje privrede – kojim će se iz fonda EU za oporavak – u državni budžet Italije prebaciti više od 100 milijardi. Brisel je igrao na kartu da će Dragi ostati na premijer do izbora sledećeg proleća, kada EU prebrodi najgore.

Ali, EU je napravila račun bez (krčmara) Đuzepea Kontea. Ovaj bivši premijer i šef stranke Pet zvezdica, čija je podrška sada spala na trećinu od nekadašnjih 11 posto – izazvao je krizu. Zahtevima Dragiju – da napravi sveobuhvatniji antiinflacioni program – odnosno donese olakšice stanovnišrvu – Konte će verovatno pridobiti još birača.

Populizam ustvari više nije popularan u Italiji?

Pritom je većina Italijana sada okrenula leđa populizmu koji neguje ova stranka. Čak je i deo poslanika parlamenta nedavno je istupio iz stranke Pet zvezdica – ali ostalo ih je dovoljno da ugroze vladu jedinstva.

Pad Marija Dragija bio bi poklon Vladimiru Putinu. Stranka „Pet zvezdica” od početka je smatrana prijateljem Rusije, kao i desno-populistička Liga sever. Već sedmicama oni traže prekid isporuka oružja Ukrajini, neku vrstu prisilnog mira na uštrb Kijeva i „normalizacije odnosa” s Moskvom.

A za to vreme je premijer Dragi u Briselu bio taj koji se zauzimao za zajednički kurs na strani SAD, podršku Ukrajini i sankcije Rusiji.

Sudeći po rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, ako se raspišu novi izbori, Italiji preti koalicija desnih populista. Takav savez verovatno bi značio kraj dosadašnje EU-politike prema Ukrajini.

EU se već jedva nosi sa političkim neistomišljenicima u maloj Mađarskoj. Ali promena politike u Rimu mogla bi da zapali populističku vatru i u drugim članicama, okonča jedinstvo EU i dovede u pitanje budućnost Ukrajine.

A evro?

Osim toga, postoji rizik od nove krize evra. Nakon Dragijeve pretnje ostavkom, odmah je porasla cena italijanskih obveznica. Državni dug sada iznosi 150 posto BDP, a investitori i političari strahuju od povratka u godine permanentne krize, kada je bankrot Italije sprečilo samo konstantno otkupljivanje njenih državnih obveznica od strane ECB.

Na pitanje šta učiniti da se spasi euro, Mario Dragi je kao šef ECB jednom odgovorio: „Sve što je potrebno”. Jedino što ovaj put Francuska i Nemačka samo u ograničenoj meri mogu da budu faktori stabilnosti – jer su i same u teškoj ekonomskoj situaciji.

Nema više neograničene količine novca za podršku Italiji kao što je to bilo tada. Izborne igre i taktiziranje nekolicine egomanijaka u Rimu ovaj put EU teraju još bliže ponoru. Čovek kojem oni idu na ruku, sedi u Kremlju. Političari u Italiji trebalo bi da učine sve da spreče takav scenario.

 

Autor Barbara Vezel

 

Izvor Dojče vele, 15. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: Johanna Geron/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u