Putin smenio Rogozina, NASA i Roskosmos najavili saradnju

Rogozina će na mestu šefa „Roskosmosa” zameniti Jurij Borisov, dosadašnji zamenik predsednka Vlade Rusije. Istovremeno, NASA i „Roskosmos” potpisale su sporazum o zajedničkim letovima do Međunarodne svemirske stanice

Predsednik Rusije Vladimir Putin razrešio je dužnosti Dmitrija Rogozina, generalnog direktora državne korporacije „Roskosmos” koji je bio na toj funkciji poslednje četiri godine.

Rogozina će na mestu šefa „Roskosmosa” zameniti Jurij Borisov, dosadašnji zamenik predsednka Vlade Rusije. Ruski predsednik takođe je potpisao ukaz o unošenju izmena u strukturu federalnih organa izvršne vlasti – umesto 11 zamenika premijera biće 10, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Rogozin je bio na čelu „Roskosmosa” od 24. maja 2018. godine. Pre toga je bio na dužnosti potpredsednika Vlade Rusije za vojno-industrijski kompleks. Pre imenovanja na mesto zamenika predsednika Vlade Jurij Borisov je bio zamenik ministra odbrane od 2012. godine.

Bivši generalni direktor „Roskosmosa” Dmitrij Rogozin je komentarisao odluku, napominjući da je ruska raketno-kosmička industrija za četiri godine uspela da se izvuče iz sistemske krize i da ova industrija sada ima perspektivu. On je naglasio da se sada aktivno radi na stvaranju nove i konkurentne raketno-kosmičke tehnike.

Rogozin je naveo i da je 2018. godine došao na mesto generalnog direktora „Roskosmosa” u najtežem trenutku kada nije bilo dovoljno novca i da se centar „Hruničevo“ tada nalazio pred bankrotom. Istakao je i da prvi deo kosmodroma „Vostočni“ sada radi stabilno i da se sa njega redovno lansira raketa „Sojuz”, a da se izgradnja drugog dela kosmodroma završava, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, „Roskosmos” završava modernizaciju osnove suvereniteta Rusije, a to su njene strateške nuklearne snage. Zaključio je da je ruska raketno-kosmička industrija najspremnija da se suoči sa zapadnim sankcijama.

 

Izvor Politika, 15. jul 2022. 

 

NASA i Roskosmos planiraju zajedničke letove

NASA i ruska svemirska agencija „Roskosmos” potpisale su sporazum o zajedničkim letovima do Međunarodne svemirske stanice, saopštile su danas te agencije, prenosi Tanjug.

Time će ruskim kosmonautima biti omogućeno da lete svemirskim brodovima američke proizvodnje u zamenu za to da američki astronauti mogu da se voze ruskim Sojuzom, navele su dve agencije, preneo je Rojters.

Sporazum je u interesu Rusije i SAD i promovisaće razvoj saradnje u okviru programa IŠ (Međunarodne svemirske stanice), saopštio je „Roskosmos”, dodajući da će program takođe olakšati istraživanje svemira u miroljubive svrhe.

Prvi zajednički letovi prema novom sporazumu biće obavljeni u septembru, saopštila je NASA, a američki astronaut Frenk Rubio lansiraće se na svemirsku stanicu sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu koji iznajmljuje Moskva i to zajedno sa dvojicom kosmonauta Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom.

Istovremeno, kosmonaut Ana Kikina pridružiće se dvojici američkih astronauta i jednom japanskom astronautu na letu Spejseks kru dragon u orbitalnu laboratoriju, iz NASA svemirskog centra Kenedi na Floridi.

 

Izvor Politika, 15. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u