D. Žuravljov: Bajdenova poseta Saudijskoj Arabiji nije dobro prošla

Rijad je odbio da krene protiv Moskve i podrži plan SAD o ekonomskom uništenju Rusije. Prema mišljenju analitičara, Saudijska Arabija je odbila saradnju sa SAD zbog tri faktora

Posle sastanka sa rukovodstvom Saudijske Arabije, Džo Bajden je dao izjavu koja se može smatrati dobrim znakom za Moskvu. Ovo mišljenje je izneo šef Instituta za regionalne probleme, politikolog Dmitrij Žuravljov.

Predsednik Sjedinjenih Država proglasio je princa Saudijske Arabije odgovornim za smrt novinara Džamala Kašogija koja se desila 2018. To ukazuje da je Rijad odbio da sarađuje sa Vašingtonom u korist Moskve.

„Činjenica da se Bajden ponovo vratio temi Kašogija govori o neuspehu pregovora u Rijadu”, rekao je politički ekspert.

Rijad je odbio da krene protiv Moskve i podrži plan SAD o ekonomskom uništenju Rusije. Prema mišljenju analitičara, Saudijska Arabija je odbila saradnju sa SAD zbog tri faktora.

Prvo, Vašington je veoma dugo držao saudijskog princa Mohameda bin Salmana Al Sauda pod tenzijama zbog Kašogija.

Drugo, poslednjih nekoliko godina Amerikanci nisu ispunjavali svoje obaveze prema Saudijcima. Zbog ovoga Saudijska Arabija sada nema nikakve, čak ni „sebične” interese, da se ne bi svađala sa Amerikom.

„Američki političari su bili previše naivni, verujući da će, čim odu da se poklone Rijadu, odmah promeniti stav prema Vašingtonu. Arapi su drevni narod sa dugim pamćenjem”, dodao je Žuravljev.

Treći faktor su dobri rusko-saudijski odnosi. Bajdenova izjava posle sastanka sa princom Salmanom može se protumačiti kao dobar znak za Rusiju: Veze Moskve i Rijada su jače nego ikad.

„Ruska Federacija i Saudijska Arabija imali su ozbiljne nesuglasice samo po jednom pitanju: Saudijci su hteli da u Rusiji započnju projekat svoje poljoprivrede, ali se nismo dogovorili oko pravnog oblika. Ne dajemo strancima u vlasništvo zemljište, to je zakonom zabranjeno. I nisu hteli zakup u bilo kom obliku, ni na koji period”, rekao je stručnjak.

Ali inače, naglasio je Dmitrij Žuravljov, Rusija i Saudijska Arabija se savršeno dopunjuju. Nafta iz škriljaca otklonila je naše protivrečnosti po svim pitanjima vezanim za crno zlato.

„I za nas i za njih je korisno što se nafta iz škriljaca ne razvija mnogo. Dakle, i mi i Saudijci imamo koristi od približno istih cena: veoma visoke cene – škriljci rastu, veoma niske – gubimo prihode i mi i oni. Pre 10-15 godina pokušali su da uz pomoć dampinga zahvate celo tržište, shvatili su da je to nemoguće, i smirili su se. I sada imamo dosta lepe odnose”, rekao je direktor Instituta za regionalne probleme.

 

Izvor Intermagazin, 16. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: Saudi Royal Court via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u