Hrvatska vlada zabranila Vučiću da privatno poseti Jasenovac

Kako Jutarnji list tvrdi, namera predsednika Srbije bila je da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice „Oluje” i da bez službene informacije hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom pređe granicu iz BiH i dođe u Jasenovac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je da danas privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti neće mu dozvoliti ulazak u zemlju, piše Jutarnji list pozivajući se na izvore bliske hrvatskoj Vladi.

Vučić je, prema izvorima hrvatskog lista, kako prenosi Tanjug, kontaktirao predsednika SDS S Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posetu Jasenovcu.

Kako list tvrdi, namera predsednika Srbije bila je da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice „Oluje” i da bez službene informacije hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom pređe granicu iz Bosne i Hercegovine i dođe oko 11 sati u Jasenovac. Poseta Pakracu bila je planirana za 14 časova.

Predesednik Vučić, navodi se, nije poštovao nijedan protokol, sve je hteo da napravi mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima, hteo je sa svojim TV ekipama da pređe hrvatsku granicu. Premijer Andrej Plenković i Vlada jasno su se suprotstavili, preneo je listu sagovornik iz Banskih dvora.

Ovim povodom ministar spoljnih poslova Nikola Selaković održaće vanrednu konferenicju za medije oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

„Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma. Predsedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice Evropske unije, ne vole da ih se podseća koliko su dece poklali”, rekao je Vulin komentarišući odluku hrvatske vlade.

Prema njegovim rečima, od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole, prenosi RTS.

 

Izvor Politika, 17. jul 2022. 

 

Vučić hrvatskim vlastima: Samo vi radite svoj posao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je danas objavom na Instagramu na odluku hrvatskih vlasti da mu zabrane posetu logoru Jasenovac.

Vučić je objavio fotografiju Jasenovca, uz poruku: „Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti!”.

Za sutra je najavljeno obraćanje predsednika Srbije, a jedna od tema biće i ovaj slučaj posete JAsenovcu kada će predsednik izneti još detalja.

 

Izvor Politika, 17. jul 2022. 

 

Selaković: Zastrašujuća odluka hrvatskih vlasti, Vlada Srbije će doneti odluku o protivmerama

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je povodom odluke hrvatskih vlasti da zabrane posetu predsedniku Aleksandru Vučiću da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, uputilo notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu, koju je otpravnica poslova odbila da primi. Ministar je ocenio da je ovo zastrašujuća odluka hrvatske vlade i da će Vlada Srbije doneti odluku o protivmerama koje će biti uvedene.

Nikola Selaković je rekao da ono što stoji u noti Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, kojom se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjuje privatna poseta Jasenovcu je ne samo skandalozno, već i zastrašujuće, nečuveno i neverovatno da se dešava nakon Drugog svetskog rata.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković je naveo da je Srbija uputila notu Ambasadi Hrvatske u Srbiji, koju je otpravnica poslova danas odbila da primi. Istakao je i da će Vlada Srbije odlučiti i o odgovarajućim protivmerama.

„Vlada Srbije doneće odluku o protivmerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava”, rekao je Selaković na pres-konferenciji.

Ministar je pročitao notu koja je dostavljena 15. jula Ambasadi Srbije u Zagrebu, u kojoj je navedeno da, povodom informacija iz neslužbenih izvora o mogućoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića području Jasenovca i Pakraca, 17. jula, prilikom planiranja poseta stranih zvaničnika, vreme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obe strane.

„Prilikom planiranja svih poseta stranih dužnosnika vreme, priroda i program poseta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora dve strane. S obzirom da hrvatska strana nije informisana o nameri, poseta Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva”, pročitao je Selaković deo note hrvatskog ministarstva.

„Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske ukazuje da posete visokog predstavnika strane države spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. Kad se stvore uslove za takvu posetu o kojoj ovog puta vlasti Hrvatske nisu bile službeno informisane, ona će biti dogovorena uobičajenim diplomatskim kanalima”, stoji u hrvatskoj noti koju je pročitao Selaković.

Na tu notu, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo je notom koja je predstavljena otpravnici poslova u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, jutros u 10 sati, a koju je ona odbila da primi.

Nota Ministarstva spoljnih poslova Srbije

Selaković je pročitao i notu srpskog Ministarstva.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je šokirano protivpravnom i antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršenje principa slobode kretanja zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti”, rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je namera predsednika Vučića bila samo da položi cveće i upali sveću.

Ministarstvo spoljnih poslova je obavestilo da je predsednik Vučić zainteresovan da učini službenu posetu Jasenovcu u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine.

„U dubokom uverenju da Hrvatska, kao i Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička NDH tokom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracionih logora Jasenovac, MSP očekuje omogućavanje neometane posete predsednika Srbije ovom svetom mestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve potrebne bezbednosne aspekte”, navodi se u noti.

Ministarstvo očekuje da se situacija brzo reši

Takođe, podseća se da je u prethodnih godinu dana zabeleženo preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, uključujući visoke zvaničnike Hrvatske, poput ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa 24. juna, Zvonka Milasa, državnog sekretara u Kancelariji za Hrvate izvan Hrvatske, 18. marta, Milana Bošnjaka, izaslanika predsednika vlade Hrvatske, 17. decembra 2021. godine.

U tom smislu, MSP, kako ističe, zadržava pravo da adekvatno odgovori na odluku hrvatske strane. Ministarstvo očekuje da postojeća situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Hrvatsku predsedniku Srbije, bude brzo razrešena.

„Ono što je za mene kao građanina, kao Srbina, zaista neverovatno jeste da neko u polaganju cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u istoriji uopšte, vidi haos. Zamislite taj haos koji bi nastao polaganjem cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u istoriji”, rekao je Selaković.

Možda je, dodao je, haos u tome što bi predsednik Srbije položio cveće na kome bi se nalazila traka crveno-plavo-bele boje, a ne sa hrvatskim rasporedom boja na trobojci.

„Ipak je tamo ubedljiva većina žrtava bila srpske nacionalnosti”, rekao je Selaković.

On je istakao i da je u potpunosti saglasan sa ocenom premijerke Ana Brnabić, koja je kazala da je ovo ravno odluci da neko predsedniku Izraela zabrani odlazak u Aušvic.

Selaković je dodao da će predsednik Srbije u sutrašnjem obraćanju javnosti izneti više detalja o ovom slučaju.

 

Izvor RTS, 17. jul 2022. 

 

Šef hrvatske diplomatije optužuje srpske vlasti za provokaciju

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića za provokaciju, tvrdeći da je zvanični Zagreb za njegovu planiranu posetu Jasenovcu saznao „nezvaničnim kanalima”.

„Prema nezvaničnim informacijama saznali smo da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz prethodnu posetu Donjoj Gradini posetio i spomen područje Jasenovca, Pakrac, ne znamo još koja mesta. Taj izostanak diplomatske procedure koja najavljuje dolazak visokog zvaničnika smatramo neprihvatljivim”, rekao je Gordan Grlić Radman na vanrednoj konferenciji za medije povodom zabrane Vučiću da dođe u privatnu posetu Jasenovcu.

Grlić Radman je rekao da je ambasadi Srbije u Zagrebu u petak posle podne uručena nota, nakon što su, kako je naveo, saznali „da srpska strana još ne namerava da obavesti hrvatske vlasti o svom dolasku”, prenosi HRT.

U noti se, kako je rekao, navodi da Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske podseća da prilikom svake posete stranih zvaničnika vreme, prilika i plan posete treba da budu deo dogovara dve strane.

„Hrvatska nije informisana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je više motivisano unutrašnjepolitičkim potrebama u Srbiji, a pre svega formiranja srpske vlade”, poručio je Radman.

Prema njegovim rečima, hrvatska vlada se iskreno zalaže za normalizaciju odnosa dve zemlje, što je i evropska praksa. On takođe tvrdi da „niko više od hrvatske vlade i premijera Plenkovića nije pokazao uključivost, toleranciju i pružio ruku u iskrenom dijalogu”.

Grlić Radman je Srbiju optužio da se još nije suočila s prošlošću.

 

Izvor Tanjug/RTS, 17. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Radomir Jovanović/Novi Standard

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u