Srušio se ukrajinski avion sa oružjem koji je poleteo iz Niša

Ministar Stefanović izjavio je da je avion u vlasništvu firme Miridan ltd iz Ukrajine, koji je sinoć pao na teritoriji Grčke, a poleteo iz Niša, prevozio 11,5 tona robe naše namenske industrije, privatne firme Valir, ka Bangladešu

Avion je vlasništvo privatne američke firme koji je registrovan u Ukrajini. Ministar Stefanović zakazao vanrednu konferenciju za medije.

Ukrajinski avion marke Antonov srušio se 40 kilometara od grčkog grada Kavala, kod mesta Paleohori. Prema podacima sajta FlightRadar, avion je poleteo iz Niša, a pilot je nedugo po poletanju zahtevao prinudno sletanje zbog požara na jednom od motora. Grčki mediji navode da su se u njemu nalazila tri člana posade.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović održaće uskoro povodom ovog slučaja vanrednu konferenciju za medije u Domu Vojske Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane, prenosi Tanjug.

Inače, prema rečima komandata Helenskog civilnog avio-saobraćaja Konstantinosa Licarakosa potvrđeno je da je letelica poletela iz Srbije i krenula put Jordana, tačnije grada Amana. Pilot je prijavio požar na motoru atinskoj kontroli letenja i želeo da izvrši prinudno sletanje na aerodrom u Kavali.

Do incidenta je došlo malo pre 23 sata, prenose grčki mediji. Vatrogasne ekipe i vozila hitne pomoći upućeni su na mesto pada, dok je u okolnim selima prekinuto snabdevanje električnom energijom.

Avion je vlasništvo privatne američke firme koji je registrovan u Ukrajini. Kako se saznaje, u pitanju je teretni avion Antonov An 12. Veruje se da osim tročlane posade u avionu nije bilo putnika.

 

Izvor Politika, 17. jul 2022.

 

Stefanović: Svi članovi posade poginuli, avion prenosio naoružanje za Bangladeš

Avion koji je sinoć pao u Grčkoj, Antonov 12, prenosio je 11,5 tona naše namenske industrije za Bangladeš. Svih osam članova posade su, nažalost, poginuli, rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović. Među njima nije bilo srpskih državljana.

Ministar Stefanović izjavio je da je avion u vlasništvu firme Miridan ltd iz Ukrajine, koji je sinoć pao na teritoriji Grčke, a poleteo iz Niša, prevozio 11,5 tona robe naše namenske industrije, privatne firme Valir, ka Bangladešu. Kupac robe je Ministarstvo odbrane te zemlje, a u transportu je bilo osvetljavajućih minobacačkih mina i školskih mina.

„Kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša, kao dozvoljeni krajnji kupac i let je imao rutu Niš sa tehničkim sletanjima u Amanu, Ahmad Abadu i planirano je da sleti u Daki kao krajnja destinacija”, kazao je Stefanović, prenosi Tanjug.

Grčka civilna avijacija potvrdila je da je ukrajinski teretni avion leteo iz Srbije za Jordan kada se srušio u blizini Kavale, a Stefanović je istakao da je let imao sve uredne dozvole u skladu sa međunarodnim propisima. Rekao je i da su netačne informacije o tome kako je tim letom transportovano naoružanje iz Srbije u Ukrajinu.

„To je potpuno netačno i zlonamerno i nije prvi put da se tako nešto dešava”, kazao je ministar Stefanović.

Napomenuo je da se pre mesec dana pojavila informacija da se transportuje naoružanje ka Ukrajini, a da se ispostavilo da se radi o robi iz naše namenske industrije ka Alžiru sa potrebnim dozvolama. Prema njegovim rečima, od 2016. godine od kako se sistemski vodi evidencija za svaki let i svaku dozvolu koja se izdaje za promet naoružanjem nijedna dozvola nije izdata za transport bilo kakve robe te vrste iz Srbije ka Ukrajini ili ka Rusiji.

„Što se tiče naoružanja i vojne opreme, avioni kojima se transportuje ta roba širom sveta su velikog kapaciteta i njih su proizvodili pre svega bivši SSSR, a korisnici su Rusija, Belorusija i Ukrajini. U ovom trenutku ruski i beloruski avioni zbog međunarodnih sankcija ne mogu da prevoze naoružanje, a ukrajinski ne mogu da se vrate i sleću u Ukrajinu i uglavnom su angažovani širom sveta na transportu ove robe”, kazao je Stefanović.

Osim što su avioni vlasništvo Ukranije, ta roba nema nikakve veze sa Ukrajinom, istakao je ministar odbrane.

„Što se tiče Srbije, mi izvozimo naoružanje samo u skladu sa međunarodnim dozvolama, dozvoljenim kupcima i to ćemo da radimo i u narednom periodu”, naglasio je Stefanović, navodeći da smo prošle godine imali izdatih saglasnosti za izvoz naoružanja nešto više od milijardu dolara, a realizovano je oko 500 miliona dolara.

 

Izvor Politika, 17. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Twitter/@flightradar24

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u