Putin stigao u Teheran, potpisan sporazum od 40 milijardi dolara

Ruski lider, koji je u jednodnevnoj poseti Iranu, naglasio je da dve zemlje „jačaju i saradnju u oblasti međunarodne bezbednosti i daju značajan doprinos sirijskom rešenju”

Odnosi Rusije i Irana se razvijaju dobrim tempom, beležimo rekordne trgovinske pokazatelje – rekao je Vladimir Putin na početku sastanka sa iranskim liderom Ebrahimom Raisijem u Teheranu.

Ruski lider, koji je u jednodnevnoj poseti Iranu, naglasio je da dve zemlje „jačaju i saradnju u oblasti međunarodne bezbednosti i daju značajan doprinos sirijskom rešenju”. Raisi je na istoj talasnoj dužini dodao:

„Nadam se da će ova vaša poseta Islamskoj Republici Iran biti prekretnica u razvoju odnosa dveju zemalja, kao i regionalne i međunarodne saradnje”.

Putin je ukupno peti put u Iranu, ovoga puta i zbog razgovora sa Raisijem i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Rusija i Iran neće zaključiti vojni pakt, ali je Teheran faktički već u ŠOS i zatražio je prijem u BRIKS.

Dve zemlje uveliko rade na transportnom koridoru: ruski Baltik-Kaspijsko-more-iranske-luke u Persijskom zalivu. Dakle, sa potpunim zaobilaženjem i Gibraltara i Sueckog kanala.

Amerikanci su se još više uznemirili zbog mogućnosti da Iran Rusiji isporuči više desetina svojih dronova. Toliko da su mu već zapretili novim sankcijama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija predala Iranu nacrt sporazuma o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji. Prema njegovim rečima, Ruska Federacija se nada da će nakon unošenja mogućih izmena i njihovog usaglašavanja, biti moguće potpisivanje sporazuma u ​​bliskoj budućnosti.

Peskov je najavio Putinov susret sa najvišim liderom Irana ajatolom Ali Hamneijem.

Putinov pomoćnik Jurij Ušakov rekao je da Rusija i Iran planiraju da bilateralne odnose podignu na nivo strateškog partnerstva.

 

Izvor Fakti, 19. jul 2022. 

 

Potpisan rusko-iranski memorandum od 40 milijardi dolara

Nacionalna iranska naftna kompanija i ruski proizvođač gasa „Gasprom” potpisali su memorandum o razumijevanju vrijedan oko 40 milijardi dolara.

Agencija iranskog Ministarstva za naftu SHANA navodi da su sporazum potpisali izvršni direktori dvije kompanije na dan kada je ruski predsjednik Vladimir Putin stigao na samit u Teheranu sa iranskim i turskim kolegama.

„Gasprom” će pomoći NIOK-u u razvoju gasnih polja Kiš i Sjeverni Pars, te još šest naftnih polja. Ruska kompanija će, takođe, biti uključena u završetak izgradnje projekata u vezi sa tečnim prirodnim gasom i izgradnjom cjevovoda za izvoz gasa.

Iran, nakon Rusije, ima druge najveće rezerve gasa na svijetu, ali su američke sankcije spriječile pristup tehnologiji i usporile razvoj izvoza tog energenta.

Šaljući jasnu poruku Zapadu da će Rusija nastojati da ojača veze sa Iranom, Putin će se sastati sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem.

Putinova posjeta Teheranu je u fokusu budući da je ruska akcija u Ukrajini poremetila globalno tržište nafte podižući cijene na visok nivo, što je doprinijelo povećanju troškova života i rastu inflacije, navodi „Geopolitika”.

 

Izvor SRNA/RTRS, 19. jul 2022.

 

Iranski verski lider: NATO zaustavljen u Ukrajini inače bi krenuo na Rusiju

NATO bi pokrenuo rat protiv Rusije, uzevši kao izgovor Krim, da nije bio zaustavljen u Ukrajini, izjavio je verski lider Irana Ali Hamnei tokom razgovora sa predsednikom Vladimirom Putinom u Teheranu.

„Rat je surova i složena kategorija i Islamskoj Republici nije nimalo drago što zbog njega obični ljudi pate, ali u slučaju Ukrajine, da niste preuzeli inicijativu, druga strana bi sama izazvala rat”, izjavio je ajatolah Hamnei.

Kako je naveo, NATO je opasna organizacija i Zapad je kategorički protiv jake i nezavisne Rusije.

„Kada je NATO-u otvoren put, ova alijansa ne poznaje granice. Da nije zaustavljena u Ukrajini, posle izvesnog vremena bi pokrenula isti takav rat, uzevši kao izgovor Krim”, zaključio je on.

Podsetimo, u Teheranu se održava sastanak lidera Rusije, Irana, i Turske, Vladimira Putina, Ibrahima Reisija i Redžepa Tajipa Erdogana. Između ostalog, tema razgovora će biti situacija u Siriji.

 

Izvor Sputnjik, 19. jul 2022. 

 

Putin nakon sastanka sa Erdoganom istakao napredak u pregovorima o izvozu žitarica iz Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Teheranu da je postignut napredak u pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora i zahvalio turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu na „posredovanju” u tom pitanju.

„Želeo bih da Vam zahvalim na posredničkim naporima, što ste ponudili Tursku kao teren za pregovore o pitanjima proizvodnje hrane i izvoza žitarica preko Crnog mora”, rekao je Putin na sastanku sa Erdoganom u Teheranu.

Putin i Erdoganu stigli su u Teheran na razgovore sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem o sukobu u Siriji i ratu u Ukrajini. Predsednici Rusije i Turske razgovarali su o mehanizmima koji će omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine, a taj izvoz je blokiran ruskom vojnom ofanzivom i zbog toga postoji opasnost od svetske prehrambene krize.

Pregovori koji uključuju Moskvu, Kijev, Ankaru i UN trebalo bi da budu održani narednih dana u Turskoj, posle napretka postignutog na pregovorima održanim 13. jula.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da će uskoro biti spreman „završni dokument” kojim bi se dozvolio izvoz žitarica iz Ukrajine.

Sporazum o kojem se pregovara pod okriljem UN-a, ima za cilj da se preko Crnog mora iznese oko 20 miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim silosima zbog ofanzive koju vodi Rusija u Ukrajini.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar potvrdio je nedavno da je „načelni sporazum postignut” sa Ukrajinom i Rusijom za uspostavljanje bezbednog pomorskog koridora koji će omogućiti prevoz žitarica.

Ruske vlasti navele su da bi u Istanbulu trebalo da se otvori koordinacioni centar koji bi omogućio izvoz preko Crnog mora.

 

Izvor Danas, 19. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u