Rojters: EU ukida deo sankcija ruskim bankama

EU planira da izmeni svoje sankcije prema Moskvi kako bi olakšala trgovinu hranom i đubrivom. Promene su usledile nakon kritika afričkih lidera o negativnom uticaju sankcija na trgovinu kritičnim proizvodima

Evropska unija planira da izmeni svoje sankcije prema Moskvi kako bi olakšala trgovinu hranom i đubrivom, preneo je Rojters.

Promene će omogućiti zemljama EU da odmrznu sredstva vodećih ruskih banaka, što će biti potrebno za ublažavanje uskih grla u globalnoj trgovini hranom i đubrivima, naveo je Rojters, pozivajući se na nacrt dokumenta.

U dokumentu se navodi da bi sredstva mogla biti oslobođena „nakon što se utvrdi da su takva sredstva ili ekonomski resursi neophodni za kupovinu, uvoz ili transport poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uključujući pšenicu i đubrivo“, navodi agencija.

Revidirane sankcije će takođe pomoći da se olakša izvoz hrane iz ruskih luka, koje su trgovci prestali da opslužuju uprkos tome što je izvoz hrane izričito izuzet iz sankcija, dodao je Rojters, citirajući jednog zvaničnika.

Očekuje se da će amandmani biti usvojeni u sredu, a kako se navodi, ticaće se ruskih kreditora kao što su VTB, Sovkombank, Otkritie FC Banka, Promsvjazbanka i drugi.

Rusija je najveći svetski izvoznik đubriva i pšenice. Kako prenosi Rojters, promene su usledile nakon kritika afričkih lidera o negativnom uticaju sankcija na trgovinu kritičnim proizvodima. Konflikt u Ukrajini i široka ograničenja Rusiji doveli su do nestašice hrane, rasta cena žitarica i đubriva i izazvali strah od globalne krize sa hranom.

 

Izvor RT/Vostok, 19. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Alexei Konovalov/TASS

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u