Zaharova: Bin Salman se pred Bajdenom poneo kao državnik

Ona je podsetila na Bajdenove pretnje od pre tri godine kada je lično rekao da će pretvoriti zalivsku kraljevinu u „otpadničku državu” i dodala da je sada sa praznim kanisterom otišao u Rijad

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je Amerikance nakon što je Vašington zapretio Kini zbog eventualne pomoći Rusiji u zaobilaženju sankcija.

– Kina je, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, kreditno sposobna i može sebi da dozvoli nezavisnu politiku, utemeljenu na odgovornosti i multilateralnosti – izjavila je Zaharova.

Ona je ovu situaciju uporedila sa posetom američkog predsednika Džozefa Bajdena Saudijskoj Arabiji, i podsetila je na njegove pretnje od pre tri godine kada je lično rekao da će pretvoriti zalivsku kraljevinu u „otpadničku državu”.

– A sada sa praznim kanisterom i pruženom rukom otišao je da se pokloni prestolonasledniku Bin Salmanu, koji se pokazao kao državnik i u ime globalne stabilnosti udostojio da primi predsednika ekonomski nesolventne zemlje – navela je ona.

Prema njenim rečima, američka privreda opstaje samo zahvaljujući američkim vojnim bazama tamo gde one postoje i odgovornom ponašanju istinskih nezavisnih država, tamo gde ih nema.

– SAD mnogo godina troše više nego što proizvode. Dug od 30 triliona dolara nemaju čime da plate. I svi to znaju. To što Vašington planira i sprovodi državne udare u raznim delovima sveta, o čemu je nedavno tako otvoreno pričao bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, ne znači nikakvu finansijsku sposobnost – objasnila je Zaharova.

 

Izvor Večernje novosti, 19. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Bandar Algaloud

 

BONUS VIDEO:

Default Category, Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u