Abazović: Vlada je stavila tačku na temeljni ugovor

Stručna javnost do momenta potpisivanja može da ukaže na sve ono što upućuje na stvari koje nisu u skladu s Ustavom i zakonom, kaže premijer Dritan Abazović

Vlada Crne Gore usvojila je zapisnik sa prošle sednice, na kojoj je usvojen Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i o ovome se više neće raspravljati, odnosno ponovno glasati. Premijer Dritan Abazović predložio je dodatne konsultacije pre potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je da je ostalo nejasno da li je Temeljni ugovor usvojen ili nije.

„Ostali smo u političkoj dilemi koja je zbunila javnost. Šta je konačna odluka, da li je formalni postupak po poslovniku ili politički dogovor o podršci 43. Vladi? Mi iz Socijaldemokratske partije (SDP) smo insistirali da je to politički sporazum o formiranju 43. vlade. Kod ovog zapisnika moramo konstatovati i konačno se razjasniti”, rekao je on.

Usledio je odgovor Abazovića: „Obavezao sam se da ću otvoriti konsultacije. Prve ću obaviti s predsednikom države. Više sam nego raspoložen da stručna javnost do momenta potpisivanja Temeljnog ugovora može da ukaže na ono što može da upućuje na stvari koje nisu u skladu s Ustavom i zakonom. Moj predlog je da vi konstatujete ovo što ste rekli, svakako idemo u verifikaciju zapisnika, a do momenta formalnog potpisivanja potrudiću se da napravim konsultacije i da čujemo neka razmišljanja koja nismo možda uspeli da čujemo. Nemam nikakav problem sa tim. Moj predlog je da idemo u verifikaciju zapisnika, a ja ću se potruditi da napravim konsultacije, da imamo dodatnu inkluzivnost i čujemo još neka razmišljanja koja možda zbog velike buke nismo uspeli da čujemo.”

Ministar odbrane Raško Konjević (SDP) ovako je prokomentarisao stav premijera: „Temeljni ugovor koji je potpisan je prekršaj. I prekršili ste ga vi. Ukoliko se verifikuje, računajte da je vlada u nekoj vrsti tehničkog mandata, a da je poverenje koje ste dobili uskraćeno od strane pojedinih poslanika. Ako vlada izgubi poverenje, pokreću se neke druge procedure.”

Abazović je na to odvratio: „Nisam prekršio nikakav sporazum. Sporazum krše oni koji imaju drugačije želje u odnosu na ono kuda Crna Gori želi da ide. To nema veze a verskim slobodama. Spreman sam na sve političke konsekvence.”

Podsetimo, za nacrt Temeljnog ugovora glasalo je 13 ministara, a mišljenje su izuzeli ministri iz redova SDP-a Ranko Krivokapić i Raško Konjević, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović (BS), ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović (BS) i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović (HGI). Sednici vlade nisu prisustvovale ministarka evropskih poslova Jovana Marović (URA) i ministarka kulture Maša Vlaović, dok je ministar javne uprave Maraš Dukaj (Albanska alternativa) izašao pre glasanja o Temeljnom ugovoru.

 

Izvor Politika, 20. jul 2022. 

 

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u