The logo of the Nord Stream 2 gas pipeline project is seen on a pipe at the Chelyabinsk pipe rolling plant in Chelyabinsk, Russia, February 26, 2020. Reuters/Maxim Shemetov/File Photo

Rojters: Rusi i Nemci se možda tajno nagodili o gasu

Sa više anonimnih izvora koji su potvrdili Rojtersu i drugim velikim medijima da će gas ponovo početi da teče, tenzije su se smanjile, što je rezultiralo troprocentnim padom cene mesečnim ugovorima o isporuci gasa

To znači da će Rusija nastaviti da snabdeva Evropu gasom, iako su mnogi tvrdili da će nakon zatvaranja održavanja isporuku ovim gasovodom potpuno obustaviti. Prognozirano je da bi energetska situacija u EU zbog toga mogla da postane dramatično loša, što bi sigurno izazvalo duboku recesiju u nekoliko ekonomije evrozone, piše Jutanji list.

Međutim, sa više anonimnih izvora koji su potvrdili Rojtersu i drugim velikim medijima da će gas ponovo početi da teče, tenzije su se smanjile, što je rezultiralo troprocentnim padom cene mesečnim ugovorima o isporuci gasa.

Ipak, Rusija navodno neće dozvoliti da Severni tok 1 radi punim kapacitetom od 160 miliona kubnih metara gasa dnevno, ali neće biti ni obustave.

Neki analitičari tumače da ova pozitivna vest za evropsku energetsku bezbednost može biti znak šireg dogovora u odnosima Zapada i Rusije, ali je nemoguće znati šta bi ovaj hipotetički sporazum mogao da znači.

O intenzitetu drame koja je vladala zbog sumnje da će Rusija zaustaviti dotok gasa dosta govori i pisanje Politika, koji je izvestio o parlamentarnoj istrazi u Kanadi u kojoj su saslušana dva savezna ministra i tri ambasadora jer se saznalo da je Kanada odlučila da vrati gasnu turbinu Gaspromu.

Zbog odluke o vraćanju turbine, kanadska vlada je pretrpela žestoke kritike parlamentarne opozicije. Intervjuisani su kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli i ministar za prirodne resurse Džonatan Vilkinson.

Trebalo bi istaći i analizu koju donosi Evrointelidžens u kojoj se spekuliše o mogućem dogovoru sa Rusijom, ali ne samo o jednoj gasnoj turbini već kroz preuzimanje dugoročnih obaveza za kupovinu gasa.

Oni se pozivaju na izjave ekonomiste Olivijea Blanšara, koji objašnjava da je Gasprom praktično monopolista u isporuci ruskog gasa Evropi- Evropa zavisi od ruskog gasa i još uvek nema alternativne izvore snabdevanja, što evropsku tražnju čini suštinski neelastičnom.

S obzirom na to da je EU najavila da namerava da se dugoročno potpuno oslobodi zavisnosti od ruskog gasa, u jednom trenutku je postalo jasno da čak ni Rusija nema interesa da održava snabdevanje u kratkom roku dok EU ne obezbedi alternativne izvore energije.

„Jedina stvar koja drži monopolistu su slatka očekivanja daljeg poslovanja u budućnosti. Oduzeli smo mu ta očekivanja… Nešto kasnije, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u suštini sledilo Blanšara. Rekli su da buduće operacije Severnog toka 1 zavise od ekonomskih sankcija“, napisao je Evrointelidžens.

Politiko se klonio toga da možda greše sa ovom radikalnom tezom o nekakvom dogovoru sa Rusijom, ali ne i sa dve o tome kako je kanadska vlada bila pod jakim pritiskom Nemačke da vrati gasnu turbinu Rusiji.

Evo nekoliko nagoveštaja o razvoju događaja iz kojih se može zaključiti da je morao postojati pozadinski sporazum sa Rusijom kako bi se obezbedio protok gasa Severnim tokom 1 i sprečio razvoj duboke recesije. Ako nije reč o dugoročnom „tajnom sporazumu2 Nemačke i Rusije ili EU-Rusije, evropska diplomatija je izgleda uspela da kupi još nekoliko meseci snabdevanja gasom.

 

Izvor Nova S, 20. jul 2022. 

 

Foto: Reuters/Maxim Shemetov

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u