Nova žrtva antiruskih sankcija: Premijer Italije podneo ostavku

Juče je Dragi u italijanskom Senatu apelovao na partije da pokažu jedinstvo, koje je peticijom nedavno uputilo više gradonačelnika i udruženja lekara. Nije vredelo, vlada je pala

Italijanski premijer Mario Dragi danas je podneo ostavku, nakon što su njegovi ključni koalicioni partneri bojkotovali glasanje o poverenju.

Dragi je na jutrošnjem sastanku predsedniku Serđu Matareli predao ostavku, predsednikov kabinet je saopštio da je Matarela ostavku „konstatovao“ i zatražio da Dragijev kabinet nastavi rad kao tehnička vlada.

Dragijeva vlada je pala nakon što su tri važna člana njegove koalicije, desničarska Forca Italija, ekstremno desna Liga populiste Matea Salvinija, i Pokret pet zvezdica, odbili premijerov poziv da vlada dočeka kraj mandata, i obezbedi sprovođenje programa za oporavak od pandemije koji finansira EU.

Dragi je zbog previranja u koalliciji prošle nedelje podneo ostavku, ali je predsednik Matarela tada odbio i zatražio od Dragija da testira podršku vlade u parlamentu.

Juče je Dragi u italijanskom Senatu apelovao na partije da pokažu jedinstvo, koje je peticijom nedavno uputilo više gradonačelnika i udruženja lekara, kao i građani.

„Ne morate meni da odgovarate. Odgovaraćete Italijanima“, rekao je Dragi.

 

Izvor Beta/AP/Danas, 21. jul 2022. 

 

Foto: Johanna Geron/Reuters

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u