Patriotski blok predao zahtev za otkazivanje Evroprajda

Navode da događaj nosi visok rizik i po zdravlje građana od opasnosti povezane sa pojavljivanjem i širenjem pandemije majmunskih boginja koja se, dodaju, po zvaničnicima SZO najlakše i najbrže prenosi među gej populacijom

Odbornici Patriotskog bloka u Skupštini grada Beograda, koji čine Dveri i Poks Žike Gojkovića, predali su danas zahtev za otkazivanje Evroprajda gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću i predsedniku Skupštine grada Nikoli Nikodijeviću.

U zahtevu se navodi da je 97 odsto građana Beograda i Srbije protiv Evroprajda, koji je zakazan za period od 12. do 18. septembra.

Smatraju da bi događaj trebalo otkazati iz bezbednosnih razloga, uz obrazloženje da zbog geopolitičke situacije, a posebno zbog događaja u Oslu koji je prethodio održavanju „parade ponosa”, predstavnici LGBT ne bi trebalo da se izlažu riziku, niti da riziku izlažu naše građane.

U tom bloku kao razlog za otkazivanje navode i činjenicu da se u Srbiji beleži više od 4.000 zaraženih kovidom dnevno, a ta brojka raste iz dana u dan, uz finansijski razlog, odnosno računicu da će se potrošiti velika finansijska sredstva, čak i, kako navode, 40 miliona evra, koje se, smatraju, mogu pametnije potrošiti. Pitaju i koliko će Beograd koštati Evroprajd.

Navode da događaj nosi visok rizik i po zdravlje građana od opasnosti povezane sa pojavljivanjem i širenjem pandemije majmunskih boginja koja se, dodaju, po zvaničnicima SZO najlakše i najbrže prenosi među gej populacijom. Njihov stav je i da se tom manifestacijom vređaju i verska osećanja građana Beograda i Srbije, pravoslavne, muslimanske i drugih veroispovesti.

Zahtev su predali odbornici Patriotskog bloka Radmila Vasić, Borislav Antonijević, Božidar Pavlović i Andrijana Čikiriz, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 22. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Maciej Luczniewski/NurPhoto via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u