Orban: Vlade u Evropi padaju kao domine, treba nam nova strategija

Viktor Orban, evropski političar čija vlada održava dobre odnose sa Rusijom, upozorio je da celoj Evropi preti recesija, a da uvedene sankcije nisu uzdrmale Moskvu

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da je Evropskoj uniji potrebna nova strategija zbog rata u Ukrajini, koja će biti usmerena na mirovne pregovore, a ne na sankcije.

Viktor Orban, evropski političar čija vlada održava dobre odnose sa Rusijom, upozorio je da celoj Evropi preti recesija, a da uvedene sankcije nisu uzdrmale Moskvu.

Smatra da je Evropskoj uniji potrebna nova strategija zbog rata u Ukrajini, koja će biti usmerena na mirovne pregovore. „Cilj treba da bude postizanje mira, a ne dobijanje rata”, poručio je Orban iz Rumunije.

Naveo je da je dosadašnja strategija Zapada počivala na četiri stuba: prvi je da Ukrajina može da dobije rat pomoću naoružanja NATO-a, da će sankcije oslabiti Rusiju i destabilizovati njeno vođstvo, da će sankcije više pogoditi Rusiju nego Evropu i da će se svet stati uz Evropu.

Istakao je da ta strategija nije uspela i da vlade u Evropi padaju kao domine, a cene energenata rastu.

„Sedimo u automobilu kome su probušene sve četiri gume: jasno je da rat ovako ne može biti dobijen”, rekao je Orban ističući da Ukrajina nikada neće dobiti rat na ovaj način jer ruska vojska ima apsolutnu dominaciju.

Mađarska je bila donekle kočničar u EU kada je reč o uvođenju sankcija, posebno na uvoz nafte iz Rusije. Ova zemlja je zavisna i od ruskog gasa, pa je tako mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto u četvrtak u Moskvi tražio od Rusije da poveća isporuke ovog energenta.

Ostatak Evrope za to vreme nastoji da smanji zavisnost od ruskog gasa, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da svaka država članica treba da smanji potrošnju za 15 odsto.

 

Izvor Rojters/RTS, 23. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Laszlo Balogh/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u