Protesti protiv Šmita u Sarajevu; Rusija: Bili smo u pravu

Ruska ambasada je ocenila da je „OHR izgubio ulogu medijatora u primeni Dejtonskog mirovnog sporazuma i postao generator nestabilnosti kao rezultat samovoljnih i neizbalansiranih odluka gospodina Šmita”

Nekoliko hiljada građana, među kojima i politički lideri iz FBiH, okupilo se sinoć ispred kancelarije visokog predstavnika (OHR) Kristijana Šmita u Sarajevu. Oni su protestovali protiv nametanja odluke o izmeni Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Okupljeni su pozivali Šmita da im se obrati, a potom su zatražili i njegovu ostavku. Poručili su da će proteste nastaviti i danas, ali bez političara.

Među prisutnima bili su predsednik SDA Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH Željko Komšić, predsednik SDP-a Nermin Nikšić, SBB-a Fahrudin Radončić i drugi, prenosi Kliks.ba.

Okupljenima se obratio predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, koji je rekao da je došao da iskaže svoj stav.

„Neka se čuje glas Bosne i Hercegovine. Pozivam visokog predstavnika da ne menja u ovom trenutku Ustav i Izborni zakon”, poručio je Džaferović.

Na terenu je bio prisutan veliki broj policajaca koji žičanim ogradama osiguravaju prilaz zgradi OHR-a. Protestu je, prema procenama, prisustvovalo više od 7.000 građana, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Iako je najavljeno da će protest biti završen u 21 sat, veliki broj građana i dalje je bio prisutan ispred zgrade OHR-a, a policija ih je pozvala da se raziđu. Neki građani poručili su da će tu ostati celu noć.

 

Izvor B92, 26. jul 2022. 

 

Ruska ambasada u BiH: Bili smo u pravu oko Šmita

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopštila je da trenutna dešavanja u Bosni i Hercegovini, u vezi sa najavom Visokog predstavnika Kristijana Šmita da nametne izmene Izbornog zakona i određene ustavne promene u Federaciji BiH, dokaz osnovanosti i pravednosti principijelnog stava Rusije o nelegitimnosti Šmita na poziciji Visokog predstavnika.

Ruska ambasada je ocenila da je „apsolutno očigledno da je, prvenstveno zbog odsustva artikulisane konstruktivne politike dela tzv. međunarodne zajednice, OHR izgubio ulogu medijatora u primeni Dejtonskog mirovnog sporazuma i postao generator nestabilnosti kao rezultat samovoljnih i neizbalansiranih odluka gospodina Šmita”.

„Koliko god je bilo teško priznati da je odnos prema ovom građaninu kao legitimnom Visokom predstavniku bio pogrešan, taj korak bi imao celi niz pozitivnih posledica. Uzevši svu odgovornost za razvoj države u svoje ruke, narodi BiH konačno bi se oslobodili spoljnog protektorata u obliku OHR, otvorili nove perspektive za unutrašnji dijalog i lakše došli do kompromisa neophodnog za poboljšanje političke klime”, naglasili su u saopštenju iz ruske ambasade.

Sve to, dodali su, stvorilo bi uslove za rast kvaliteta života svih naroda i svakog pojedinca u BiH.

 

Izvor Politika, 25. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Dado Ruvic

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u