V. Jovanović: Ambasador Hil neće promeniti stil; Trifković: Uraditi sve suprotno

„Biće sigurno i vidljivih i nevidljivih nastojanja da se utiče na sastav Vlade i njenu orijentaciju i politiku”, ističe bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović nije iznenađen Hilovim nastupom i porukama, ukazujući da je to dobro poznati manir ovog američkog diplomate.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil odavno je involviran u sve probleme i dešavanja na ovim prostorima, prenose Novosti.

„Hil nije iskočio iz svoje diplomatske rutine, s tim što je nekada bio direktniji i otvoreniji, a sada su njegove poruke zavijene u oblandu indirektnosti. Pa on je već nekoliko puta pozivao Srbiju da se priključi NATO, a i sad je ponovio da treba da izaberemo stranu i uvedemo sankcije Rusiji. Time je doveo u pitanje slobodu naše zemlje, jer u našem Ustavu stoji da smo nezavisni i vojno neutralni. On ovakvim izjavama sebi dozvoljava da se ‘poigrava’ s obzirom na to da predstavlja jednu od najmoćnijih zemalja sveta”, rekao je Jovanović.

Jovanović dodaje da i nadalje treba računati sa ovakvim Hilovim istupima, jer se „staro drvo ne savija”.

„Učinio je nekoliko koraka više od dozvoljenog i neće se zaustaviti. Zapad i SAD su praktično u sveopštem, političkom i ekonomskom ratu protiv Rusije, i u tom sukobu pokušavaju da što više zemalja privuku u svoj front. Biće sigurno i vidljivih i nevidljivih nastojanja da se utiče na sastav Vlade i njenu orijentaciju i politiku”, rekao je Jovanović.

Ambasador u penziji Branko Branković kaže da ambasador Hil „očigledno pokušava da mnogo toga kuva, ali mu ne uspeva ili je čak i zagorelo”.

„Hilov pristup unutrašnjim političkim prilikama u Srbiji je diplomatski neprihvatljiv. Njegove izjave u vezi sa sastavom buduće vlade su mešanje u unutrašnje stvari naše zemlje i time je prešao sve granice ozbiljne diplomatije. Bolje bi bilo da nam se izvini za NATO bombardovanje 1999. nego što komentariše koga bi voleo da vidi u Nemanjinoj. Rusima ne pada na pamet da ovakve stvari govore, ali zamislite da je ruski ambasador poručio da bi voleo da srpska vlada bude proruska. Pa aktivirala bi se čitava politička i medijska zapadna mašinerija da to napadne”, kaže Kovačević.

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da bi u Srbiji voleo da vidi prozapadno orijentisanu Vladu i ministre koji veruju u strateške pravce za koje su, kako veruje, Srbi glasali, preneo je portal Kosovo online.

 

Izvor Kosovo onlajn/B92, 26. jul 2022.

 

„To je isto kao poveriti grofu Drakuli da vodi Zavod za transfuziju krvi”

– Poveriti sadašnjoj američkoj administraciji vođenje pregovora Beograda i Prištine isto je kao poveriti Bilu Klintonu da bude nadzornik internata za srednjoškolke ili grofu Drakuli da vodi Zavod za transfuziju krvi – izjavio je istoričar, publicista i profesor međunarodnih odnosa Srđa Trifković.

Na pitanje kako gleda na izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila da bi SAD trebalo da „odigraju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine”, Srđa Trifković kao odličan poznavalac prilika u SAD kaže da bi kosovsko pitanje trebalo vratiti pod okrilje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija gde, kako navodi, i pripada.

– Strateška je greška Tadićevog režima bila što je uopšte prihvatio da se predmet poveri Evropskoj uniji – navodi Trifković.

Srđa Trifković poručuje da administracija SAD, čiji je predstavnik Kristofer Hil, na čelu ima „izrazitog srbofoba” čije skandalozne rasističke izjave iz devedesetih godina nikada nisu povučene, a „kamoli nekim izvinjenjem okajane”.

– O liku i delu Kristofera Hila znamo dovoljno da je savršeno racionalna pretpostavka da se treba ponašati dijametralno suprotno od njegovih želja i preporuka – smatra Trifković.

On dodaje da ga ne iznenađuje Hilova izjava da očekuje prozapadnu vladu Srbije.

– Naravno da Hil očekuje nekakvu prozapadnu vladu Srbije koja će krotko raditi na poniženju i uništenju sopstvene zemlje, ali to se, srećom, neće dogoditi – kaže istoričar.

 

Izvor Večernje novosti, 25. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/White House/Pete Souza

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u