Lavrov: Sledeći cilj Zapada je Kina

„SAD uništavaju sve zemlje koje ugrožavaju njihove političke interese – to je bio slučaj sa Jugoslavijom, Irakom, Libijom, Sirijom i drugim zemljama”

„Kina će biti sledeći cilj Zapada na spisku neprijatelja, posle Rusije. NATO po redu označava svoje neprijatelje. Rusija je broj jedan. Kina je na drugom mestu”, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, svi principi mogu da budu narušeni ukoliko Zapad odluči nekoga da kazni.

„Ako je to potrebno, oni će bez kolebanja uvesti sankcije protiv bilo koje zemlje koja izazove njihovu nervozu. Spomenuo sam Kinu kao zemlju koja će biti sledeći cilj”, rekao je Lavrov obraćajući se stranim diplomatama u Adis Abebi.

Sjedinjene Američke Države uništavaju sve zemlje koje ugrožavaju njihove političke interese – to je bio slučaj sa Jugoslavijom, Irakom, Libijom, Sirijom i drugim zemljama, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

„Kada su naše američke kolege u prošlosti osetile da postoji pretnja po njihove političke interese, bombardovali su Jugoslaviju 1999. godine, Irak 2003., Libiju 2011. i mnoge druge zemlje, hiljadama kilometara udaljene od američke obale. Oni su počinjali vojne operacije bez ustezanja, ne objašnjavajući nikome, veoma često sa lažnim razlogom, uništavajući gradove, ubijajući na hiljade nevinih građana”, rekao je Lavrov, obraćajući se stranim diplomatama u Adis Abebi.

On je skrenuo pažnju na to da su usled vojnih operacija Sjedinjenih Američkih Država praktično uništeni gradovi poput Mosula u Iraku i Rake u Siriji.

„Ne sećam se da je progresivni, civilizovani Zapad na neki način pokretao tu temu”, ocenio je šef ruske diplomatije i konstatovao da se svet trenutno nalazi u „važnom istorijskom trenutku” kada će morati da se bira kako će se živeti i šta će se ostaviti sledećim generacijama.

„Živećemo u svetu koji sledi principe Povelje UN, zasnovanoj na ravnopravnosti suverenih država ili u svetu gde će dominirati najjači. Da li je naš izbor da živimo u svetu kolektivnog Zapada pod okriljem SAD koje odlučuju kada i kako da promovišemo naše interese?”, upitao je Lavrov.

 

Izvor Politika, 27. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Tiksa Negeri 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u