Šmit odustao, predložiće samo tehničke izmene Izbornog zakona

Potvrđeno je da su ključne zemlje Veća za implementaciju mira i OHR-a uzeli u obzir negodovanje građana izraženo na protestima u Sarajevu, argumentaciju dela NVO, kao i protivljenje političkih stranaka

Uoči početka sastanka u sedištu OHR u Sarajevu sa liderima stranaka iz Federacije BiH visoki predstavnik Kristijan Šmit će danas u 16:30 sati nametnuti tehničke izmene Izbornog zakona BiH, koje se tiču integriteta izbornog procesa, dok će ostale mere koje je nameravao da nametne bonskim ovlašćenjima, ostati na čekanju, javlja sarajevska N1.

Pozivajući se na više diplomatskih izvora, ova televizija navodi da će liderima stranaka na današnjem sastanku Šmit dati rok od šest sedmica da se usaglase o izmenama Ustava Federacije BiH, a u protivnom on će delovati i nametnuti mere kako je predviđeno u nacrtu odluka. Ovo mere, uz ostalo se odnose i na popunu Federalnog doma naroda, cenzus od tri posto.

Za ovaj medij je potvrđeno da su ključne zemlje Veća za implementaciju mira i OHR-a uzeli u obzir negodovanje građana izraženo na protestima u Sarajevu, argumentaciju dela nevladinih organizacija, kao i protivljenje političkih stranaka zbog najave odluka koje je nameravao da nametne Šmit, prenosi Tanjug.

Stoga je, kažu, odlučeno da se donošenje paketa mera koje se tiču Ustava Federacije BiH prolongira, a da se u međuvremenu političarima dopusti da u roku od šest sedmica probaju da dođu do rešenja i tako izbegnu nametanje odluka.

 

Izvor Politika, 27. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Antonio Bat

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u