Američka ambasada „zgrožena i šokirana” izjavom Izetbegovića

„Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, izjavio je Izetbegović

Iz Ambasade Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini saopštili su da su šokirani zapaljivim komentarima predsjednika Stranke demokratske akcije, Bakira Izetbegovića.

„Šokirani smo i zgroženi jučerašnjim (26. jul) zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića, koji su, predvidljivo, izazvali neodgovoran odgovor (srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine) Milorada Dodika”, saopštila je Američka ambasada u Sarajevu.

Ambasada je u objavi na Tviter profilu povodom Izetbegovićevih izjava napomenula da su građani ove zemlje prije 30 godina proživjeli brutalan rat, te da u 2022. godini zaslužuju bolje od lidera koji apeluju na etničke podjele i podstiču etničke tenzije.

Iz Američke ambasade ističu da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju lidere koji će raditi na opštem dobru i donositi teške odluke neophodne da Bosna i Hercegovina osigura svoje mjesto u evroatlantskoj zajednici naroda.

„Istinska posvećenost saradnji i kompromisu, a ne implicitnoj prijetnji pribjegavanjem nasilju, potrebni su za rješavanje problema ove zemlje, koji se pogoršavaju”, naveli su iz Ambasade.

Govoreći o „vojnoj snazi Bosne i Hercegovine u slučaju najgoreg scenarija”, Izetbegović je skupu Stranke demokratske akcije u Hadžićima 26. jula naveo: „Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”.

Milorad Dodik je Izetbegoviću na Tviteru 26. jula odgovorio da Srbe „niko neće prebrojavati, pa ni muslimani”, ali da „treba da znaju da ih je dovoljno”.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 27. jul 2022.

 

Naslovna fotografija: AFP via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u