Iran objavio drugo hapšenje mreže Mosadovih špijuna za nedelju dana

Ta špijunska mreža optužena je za podmetanje požara i bila je obučena da izvodi akte terorizma i sabotaže

Navodna izraelska špijunska mreža, koju čini pet osoba, uhapšena je u Iranu, objavili su danas iranski mediji. To je drugi slučaj hapšenja špijuna objavljen u Iranu u roku od nedelju dana.

Poluzvanična Iranska radnička novinska agencija (ILNA) je navela da su uhvaćeni vođa mreže i četiri njegova saradnika i da su svi „povezani s izraelskim režimom” i navodno su bili u kontaktu sa šefom izraelskog Mosada.

U izveštaju se dodaje tvrdnja Irana da su navodni špijuni najavili šefu izraelske obaveštajne službe da će „prikupljati informacije iz važnih i vitalnih područja”, preneli su izraelski mediji.

Ta špijunska mreža optužena je za podmetanje požara i bila je obučena da izvodi akte terorizma i sabotaže, a primila je novac za svoje aktivnosti i posedovala „usavršenu opremu”, mobilne telefone i SIM kartice, objavila je ILNA.

Mreža je bila u kontaktu sa Mosadom preko „lidera jedne od separatističkih grupa” koju je ranije angažovao Izrael. Nacionalnost osumnjičenih špijuna nije objavljena, nisu navedeni ni ciljevi navodnih zavera, ni kada su uhapšeni.

Iran povremeno objavljuje da su pritvoreni ljudi za koje kaže da špijuniraju za strane zemlje, uključujući SAD i Izrael, ali ne pruža dokaze za takve tvrdnje.

Pre nekoliko dana Islamska Republika Iran je tvrdila da je zaustavila još jednu izraelsku špijunsku mrežu, uhapsivši agente koji su pokušali da izvedu terorističke operacije koristeći najsavremeniju tehnnologiju.

Veb-sajt povezan sa Iranskom Revolucionarnom gardom Nur njuz, je objavio da su pripadnici izraelske špijunske mreže uhvaćeni dok su podmetali eksploziv na „vrlo osetljivom” mestu u provinciji Isfahan, nekoliko sati pre planirane detonacije.

Kako je navedeno, ti špijuni su ušli u Iran pre nekoliko meseci iz iračkog Kurdistana, posle obuke u Africi pod rukovodstvom Mosada. U provinciji Isfahan je nuklearno postrojenje Natanc, meta ranijih napada koji se pripisuju Izraelu.

Iran i Izrael već godinama vode rat u senci, ali je napetost jako pojačana posle niza incidenata za koje je Teheran optužio Jerusalim. Više članova Iranske revolucionarne garde i naučnika je ubijeno u proteklim mesecima za šta Iran optužuje Izrael.

 

Izvor Beta/B92, 28. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Vahid Salemi/AP Photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u