Senat SAD zahteva od Bajdena da Rusiju proglasi „sponzorom terorizma”

U rezoluciji se tvrdi da su „oružane snage RF izvršile brojna pogubljenja po kratkom postupku nad nedužnim civilima i pokušale da prikriju zločine masovnim grobnica širom Ukrajine”

Američki Senat, gornji dom Kongresa, jednoglasno je odobrio neobavezujuću rezoluciju kojom se američki državni sekretar Entoni Blinken poziva da proglasi Rusiju za „državu sponzora terorizma” zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji, piše Njujork tajms.

U rezoluciji, usvojenoj u sredu, tvrdi se da su „oružane snage Ruske Federacije izvršile brojna pogubljenja po kratkom postupku nad nedužnim civilima i pokušale da prikriju zločine masovnim grobnica širom Ukrajine”.

Predstavnički dom, donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu meru, ali ovlašćenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo Stejt department, prenosi Tanjug.

Ipak, usvajanjem rezolucije u Senatu vrši se dodatni pritisak kongresmena na administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da se Rusija doda na listu država sponzora terorizma, na kojoj se već nalaze Kuba, Severna Koreja, Iran i Sirija.

 

Izvor Politika, 28, jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Kevin Lamarque

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u