Немачка застава испред зграде Бундестага у Берлину (Фото: Reuters/Hannibal Hanschke)

Bundestag: Možda ćemo morati da pokrenemo Severni tok 2

Za isporuke gasa u Nemačku mogao bi se koristiti i gasovod „Severni tok 2“, ako Berlin ne bude imao drugog izbora, smatra šef Odbora za pitanja energetike i klime Bundestaga Klaus Ernst

Za isporuke gasa u Nemačku mogao bi se koristiti i gasovod „Severni tok 2“, ako Berlin ne bude imao drugog izbora, smatra šef Odbora za pitanja energetike i klime Bundestaga Klaus Ernst.

„Generalno gledano, svejedno je kojim će gasovodom Nemačka dobijati gas – on u svakom slučaju ostaje ruski. Ako ne bude drugih mogućnosti, nevažno iz kog razloga i ako, na kraju krajeva, gas bude moguće dobiti samo preko ‘Severnog toka 2’, biće potrebno razgovarati o njegovom što skorijem puštanju u rad“, izjavio je parlamentarac.

Po njegovom mišljenju, pitanje obezbeđenja gasa za Nemačku treba razmatrati van konteksta specijalne vojne operacije u Ukrajini. On je apelovao da se iskoriste sve mogućnosti za snabdevanje gasom.

Pored toga, Ernst smatra da potpuno odsustvo „plavog goriva“ za Nemačku može imati efekat „socijalne bombe“. Parlamentarac se zalaže za razgovore Berlina i Moskve povodom isporuke energenata.

Ranije je ministar za ekonomiju i zaštitu klime Nemačke Robert Habek izjavio da bi puštanje u rad „Severnog toka 2“ za Evropu značilo kapitulaciju pred Rusijom.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ završena je 10. septembra 2021. godine i gasovod je u potpunosti spreman za rad. Ali, nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Berlin je zamrznuo procedure koje su povezane sa projektom i obustavio sertifikaciju.

Reč je o povlačenju dokumenta iz Ministarstva, na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatora gasovoda.

 

Izvor Sputnjik, 29. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Hannibal Hanschke

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u