Đukanović: Vlada će pasti ako izglasa Temeljni ugovor

Kaže i da privatno ide u Beograd, gde ima prijatelje. Prijatelje, kaže, ima i u Novom Sadu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da će Vlada Dritana Abazovića „pasti“ ukoliko bude izglasan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

On je u intervjuu za TV N1 govorio i o hapšenjima ljudi iz pravosuđa koje naziva svojim prijateljima ali i o odnosima Crne Gore i Srbije.

Đukanović je u intervjuu rekao i da „državna politika Srbije mora da prihvati da je Crna Gora nezavisna država koja ima pravo na izbor svog puta“.

„Da prestane sa ocjenama, koje ste kao i ja puno puta pročitali, od strane predsjednika Vučića kao ključna zamjerka njegovom prethodniku Borisu Tadiću da je pustio Crnu Goru da ode. Crnu Goru nije niko puštao, Crna Gora je hiljadugodišnja država koja je svojom voljom ušla u drugu Jugoslaviju, bila njen dio sve do devedesetih godina, ostala dio SRJ poslije raspada SFRJ, koja je u datom trenutku odlučila da obnovi svoju nezavisnost i to je stvar naše volje“, rekao je Đukanović.

Kaže i da privatno ide u Beograd, gdje ima prijatelje. Prijatelje, kaže, ima i u Novom Sadu. Đukanović je dodao da, „koliko god se neki centri trudili da od njega naprave antisrbina“, da im to ne polazi za rukom.

„Nisam ni antisrbin, ni antihrvat, ja sam Crnogorac, čovjek koji ima najbolje emocije prema svima koji žive u Crnoj Gori, prema svima iz našeg okruženja, prema svim ljudima generalno. Prema tome, zašto bih izbjegavao Srbiju, zašto bih izbjegavao Beograd? Ne pada mi na pamet“, istakao je Đukanović.

Ovom prilikom Đukanović je objasnio je i kako je nastala fotografija na kojoj je u društvu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i bivšim palestinskim obavještajcem Mohamedom Dahlanom.

Nije mogao da precizira koje je godine to tačno bilo ali jeste da je nastala u kući predsjednika Srbije

„Mislim da je predsjednik Vučić upravo bio prešao na predsjedničku dužnost, prethodno je bio u Vladi, potpredsjednik pa predsjednik“.

Razgovarali su, kako je pojasnio, o raznim političkim pitanjima.

„Pa, mnogo je pitanja bilo. Najmanje je tu bilo pitanja odnosa Srbije i Crne Gore, jer su tada ti odnosi izgledali dobro. Bilo je više pitanja koja su se ticala ekonomskog i političkog razvoja i neke spoljnopolitičke saradnje. Ja sam, imajući u vidu dugi staž, imao više iskustva i saradnje sa određenim zemljama, sa određenim regijama itd. Trudio sam se da to svoje iskustvo podijelim sa predsjednikom Vučićem, računajući da od toga može biti samo dobro i Srbiji“, kazao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik kaže da se Dahlan tada zatekao u Beogradu.

„U jednoj fazi, ne u toku čitavog razgovora, kada smo predsjednik Vučić i ja završili naše teme, onda nam se pridružio, popili smo piće…“, naveo je Đukanović.

 

Izvor In4S, 29. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Celal Gunes/Anadolu Agency via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u