REM: Nacionalna frekvencija za Pink, Hepi, Prvu i B92; uskoro i peta

Zekićeva je novinarima u prostorijama REM-a rekla da bi konkurs za petu frekvenciju trebalo da bude raspisan „za nekoliko dana”, ali da zaposlenima u REM-u sledi godišnji odmor

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) odlučio je na današnjoj sednici da nacionalne frekvencije i ubuduće koriste televizije Pink, Hepi, Prva i B92.

U saopštenju REM-a se navodi da je odluka o dodeli frekvencija doneta „potrebnom većinom glasova” kao i da je „zbog velikog interesovanja za dobijanje dozvole za televizijsko emitovanje za područje cele Srbije” to telo raspisalo konkurs za dodeljivanje još jedne nacionalne frekvencije.

„Savet REM-a je odluke doneo na profesionalan i odgovoran način, u skladu sa demokratskom procedurom, ceneći sve okolnosti navedene u konkursnoj dokumentaciji, uvažavajući mišljenja struke, javnosti i svakog člana Saveta REM-a. Zato Savet REM-a apeluje na najširu javnost i ukazuje na potrebu da se izbegne svaka vrsta manipulacije i politizacije u vezi sa odlukama o koje su donete”, piše u saopštenju, prenosi Beta.

Članovi Saveta REM-a su većinom glasova dodelili nacionalne frekvencije i Plej radiju, radiju S i S2 kao i Hit mjuzik FM.

REM je raspisao i Konkurs za dodelu tri dozvole za televizijsko emitovanje putem terestričkog digitalnog signala i 12 dozvola za pružanje medijske usluge radija putem terestričkog analognog prenosa za region Beograda.

Konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija zatvoren je 20. juna a osim Pinka, Hepija, Prve i B92 prijave su podnele i televizije N1, Nova S, Vesti, BK, Una, Kopernikus, TV2, TV K1, TV Tanjug i Kurir TV.

Zekićeva: Konkurs za petu frekvenciju za nekoliko dana, odluka do kraja jeseni

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je danas da bi odluka o petoj nacionalnoj frekvenciji za televizije mogla da bude doneta do kraja jeseni, nakon što su danas televizije Prva, Pink, Hepi i B92 ponovo dobile te dozvole.

Zekićeva je novinarima u prostorijama REM-a rekla da bi konkurs za petu frekvenciju trebalo da bude raspisan „za nekoliko dana”, ali da zaposlenima u REM-u sledi godišnji odmor.

Ona je objasnila da će konkurs biti raspisan zbog velikog interesovanja i naglasila da je to potpuno novi konkurs i da na njega mogu da se prijave i televizije koje nisu učestvovale na prvom konkursu.

Komentarišući odluku da televizije Prva, Pink, Hepi i B92 ponovo dobiju frekvencije, Zekićeva je naglasila da je odluka doneta profesionalno i da su u razmatranje uzeti stavovi struke, javnosti i svih drugih.

„Obrazloženje je vrlo ozbiljno, ubrzaćemo se koliko god možemo (da ga objavimo)”, rekla je Zekićeva i objasnila da su obrazloženja za dodelu nacionalnih frekvencija na „više od 100 strana”, prenosi Beta.

Odgovarajući na pitanje da li su moguće žalbe na odluku REM-a o dodeli frekvencija, ona je naglasila da jesu, ali da sud ne može da je poništi, već samo da je vrati na ponovno odlučivanje.

Olivera Zekićeva je objasnila i da će evaluacija elaborata koje su predale televizije koje su dobile frekvenciju biti vršena za godinu dana i istakla da je na televizijama da poštuju te elaborate.

Na pitanje šta će biti ukoliko ih ne budu poštovale, Zekić je kazala „o tom-potom”.

Zekićeva je kazala i da je atmosfera na sednici bila „fenomenalna” i dodala da „nije bilo neslaganja, jer su stvarno postali tim”.

 

Izvor Politika, 29. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Foto: Snimak ekrana/Jutjub/N1 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u