Кинески председник Си Ђинпинг током састанка са америчким потпредседником Џоом Бајденом у Великој сали народа, Пекинг, 04. децембар 2013. (Фото: Reuters/Lintao Zhang)

Si Đinping poručio Bajdenu da se povodom Tajvana „ne igra sa vatrom”

„Oni koji se igraju vatrom izgoreće”, rekao je Si Bajdenu tokom petog telefonskog razgovora dvojice lidera, koji je trajao više od dva sata, prenelo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je američkog predsednika Džozefa Bajdena, tokom telefonskog razgovora, da se ne igra sa vatrom oko Tajvana i istakao da je Peking zabrinut zbog moguće posete ostrvu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

„Oni koji se igraju vatrom izgoreće”, rekao je Si Bajdenu tokom petog telefonskog razgovora dvojice lidera, koji je trajao više od dva sata, prenelo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Si je naveo da bi Vašington trebalo da poštuje politiku jedne Kine i istakao da se Kina čvrsto protivi nezavisnost Tajvana i spoljnom mešanju, prenosi Rojters.

Prema navodima neimenovanog visoko pozicioniranog zvaničnika Bajdenove administracije, predsednici SAD i Kine razmatrali su i da se sastanu uživo.

Bajden je rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promenila i da se Vašington snažno protivi jednostranim naporima da se promeni status kvo ili podrije mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, saopštila je ranije Bela kuća, preneo je Tanjug.

Dvojica lidera razgovarala su i o nizu pitanja važnih za bilateralne odnose i drugim regionalnim i globalnim pitanjima i zadužili svoje timove da nastave da slede današnji razgovor, posebno da se pozabave klimatskim promenama i zdravstvenom bezbednošću, navela je Bela kuća.

 

Izvor Politika, 29. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Lintao Zhang

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u