Gardijan: Sankcije Rusiji najnepromišljenija odluka Zapada u novijoj istoriji

„Rusija je povećala izvoz u azijske zemlje, što je dovelo do neviđenog suficita u njenom platnom bilansu. Rublja je ove godine postala jedna od najjačih svetskih valuta, ojačavši za skoro 50 odsto od januara”

Ekonomski rat koji su zapadne zemlje pokrenule protiv Rusije dao je potpuno suprotne rezultate, a ruski lider Vladimir Putin postao je jači nego ikad, ocenio je britanski list Gardijan.

Pritom je bio, netipično za Britance, i jasan i direktan:

„Antiruske sankcije su najnepromišljenija i najkontraproduktivnija odluka (Zapada) u novijoj istoriji!”

Uz obrazloženje: „Učinile su Putina jačim nego ikad. Rusija je povećala izvoz u azijske zemlje, što je dovelo do neviđenog suficita u njenom platnom bilansu. Rublja je ove godine postala jedna od najjačih svetskih valuta, ojačavši za skoro 50 odsto od januara”.

Gardijan takođe ukazuje da su zapadne zemlje ušle u recesiju:

„Ekonomska ograničenja protiv Moskve udarila su po svojim kreatorima. Neizvesnost se proširila na Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i SAD. Nemačka i Mađarska, željne gasa, nisu daleko od igranja po taktovima Vladimira Putina. Troškovi života svuda rastu. Mogući novi britanski lideri – Liz Tras i Riši Sunak – nadmeću se u jastrebskoj retorici protiv Rusije. Obećavaju da će pooštriti antiruske sankcije, ali – bez reči o svrsi i efektima”.

Londonski list istovremeno priznaje da je atmosfera u zapadnim zemljama i dalje takva da biva žigosan svako ko posumnja u ispravnost kursa protiv Rusije.

 

Izvor Gardijan/Fakti, 30. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Alexander Nemenov/Pool via Reuters/File Photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u