Global tajms: Kina bi mogla vojno blokirati Tajvan u slučaju posete N. Pelosi

List je objavio da bi kineske vlasti – ako Bela kuća nastavi kurs konfrontacije sa Kinom i pomogne Pelosi da poseti Tajvan – „mogle da preduzmu sveobuhvatne kontramere ekonomske, političke i vojne prirode”

„Poseta predsednice Predstavničkog (donjeg) doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu mogla bi da ima pogubne posledice po odnose Kine i Sjedinjenih Država, kao i po bezbednost čitavog azijsko-pacifičkog regiona”, upozorili su ‘posmatrači’ čije stavove prenosi uticajni kineski list na engleskom Global tajms.

List citira ove reči kineskog predsednika Si Đinpinga: „Oni koji se igraju vatrom – od nje će i umreti. Nadamo se da će Sjedinjene Države to shvatiti”.

Global tajms je objavio da bi kineske vlasti – ako Bela kuća nastavi kurs konfrontacije sa Kinom i pomogne Pelosi da poseti Tajvan – „mogle da preduzmu sveobuhvatne kontramere ekonomske, političke i vojne prirode”.

I još konkretizuje: „Narodna oslobodilačka armija Kine može ustanoviti zabranjenu vazdušnu i morsku zonu oko ostrva Tajvan, organizovati vojne vežbe punog obima u toj oblasti ili staviti avion Pelosi pod pratnju kineskih lovaca. U svakom slučaju, analitičari se slažu da će vojno-politički odgovor Kine na američku eskalaciju biti masivan”.

Bela kuća je 28. jula saopštila da je došlo do telefonskog razgovora između američkog predsednika Džoa Bajdena i Si Đinpinga koji je trajao duže od dva sata. Navedeno je da je razgovor imao za cilj „održavanje stabilnosti odnosa u uslovima rastućih tenzija oko Tajvana”.

Indikativno je da se ubrzo potom na zvaničnom Weibo nalogu 80. armije Kine pojavila objava: 备战! („Pripremite se za rat”). Ovo „Pripremite se za za rat” za samo nekoliko sati dobilo više od 300.000 lajkova i preko 19.000 pozitivnih komentara.

 

Izvor Fakti, 30 jul 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Hyungwon Kang/File Photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u