Vučić: Molim Albance za mir, u suprotnom, Srbija će pobediti

„Drznu li se da krenu u progon Srba, maltretiranje, ubijanje Srba, Srbija će pobediti, ne budu li hteli da sačuvaju mir, Srbija će pobediti”

„Moja molba svima je da sačuvamo mir po svaku cenu, da zamolim Albance da se urazume, molim Srbe da ne nasedaju na provokacije, molim predstavnike velikih zemalja koje su priznale Kosovo da ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu.

„To je moja velika molba, mi ćemo da molimo za mir i da tražimo mir, ali predaje neće biti i pobediće Srbija, drznu li se da krenu u progon Srba, maltretiranje, ubijanje Srba, Srbija će pobediti, ne budu li hteli da sačuvaju mir, Srbija će pobediti”, napomenuo je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić rekao je da je situacija za naš narod na Kosovu i Metohiji veoma komplikovana i složena.

„To traje već decenijama, mnogi ne žele da čuju o realnim problemima sa kojima se suočavaju naši ljudi, mnogi su svoj odnos sveli na Kosovo je Srbija i to je sve. Nikada nismo bili u težoj situaciji”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, prištinski režim pokušava da iskoristi raspoloženje u svetu u kojem misle da mogu da igraju na kartu da veliki Putin naređuje malom Putinu pa mali Zelenski može da spasi… doneli odluku da nameću stvari koje nemaju pravo da nameću.

Vučić je naglasio da su poslali svoje jedinice sa 21 tonom goriva na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, sve bi trebalo da krene od ponoći i da počnu da ubeđuju sve da odustanu od tablica KM.

„Morate da razumete. Albanci se pozivaju na sporazum o slobodi kretanja, tačku 3 iz 2011. godine, pričam o ličnim kartama, koje su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahira”, istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da akcija Prištine treba da počne večeras u ponoć, a Srbi treba da se nateraju da odustanu od KM tablica.

„Neki bi rekli da to ne treba da stvara neki problem. Albanci su jedinstveni i pozivaju se na sporazum koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri”, naveo je.

„Jasno je da to ne sme da se odnosi na Srbe sa KiM. Albanci žele da iskoriste i dakažu, to je reciprocitet, imamo pravo sa Ustavom Kosova”, kaže Vučić. Ne želimo sukobe i rat, dodao je predsednik.

Podseća da 2020. godine Priština svojevoljno i samovoljno ukida KS tablice.

„Šta Priština hoće, hoće da kaže da ne postoje KS tablice, da kažu – mi smo suverena država, i mi zato ukidamo KS tablice i nećemo da dozovilimo KM tablice, da niko nikada ne bi pomislio da postoje ostaci neke druge države na KiM”, naveo je Vučić.

Suprotno svim normama oni hoće na silu da provedu to, zato vode kampanju, kaže Vučić. Takođe, istakao je da je Priština 2020. godine samovoljno ukida KS tablice.

„I šta Priština danas hoće? Priština danas želi da kaže da više ne postoje KS tablice jer ih ne interesuje ni EULEKS, ni UMNIK i neće da dozvole KM tablice da niko nikad ne bi pomislio da postoje ostaci neke države na teritoriji lažne države Kosovo”, objasnio je predsednik Vučić i dodao da Albanci na silu pokušavaju da nametnu svoju volju Srbima.

Podsetio je i na neispunjenu obavezu Prištine iz Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

„Kad su Srbi shvatili da Albanci neće da sprovedu ono što su prihvatili, Srbi su stavili banere ZSO i bilbord ‘Dobrodošli u ZSO’ i tom prilikom albanska policija je uhapsila Srbe i Rome zbog toga”, naveo je i dodao da je danas je 3390. dan kako Albanci ne sprovode svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

„Postoji međunarodni sporazum, ali on ne odgovara Albancima, pa onda Kurti kaže da on nije dobar ni za Srbe. I niko iz međunarodne zajednice nije osudio hapšenje Srba i Roma”, rekao je predsednik.

Podsetio je da su juče uhapšena dvojica mladića jer su nosili majicu sa srpskom trobojkom i natpisom „Nema predaje”.

„Juče su uhapšeni momci zato što su nosili majicu ‘Nema predaje’, u skladu sa Ustavom Republike Srbije u koji veruju. To je valjda strašan zločin. Jedan mladić je uhapšen jer je imao srpsku zastavu i pevao patriotske pesme. Ako se njima ne sviđaju pesme, oni misle da imaju pravo da vas uhapse. Mladićima je zabranjen ulaz jer su imali majice sa srpskim manastirima”, rekao je Vučić.

„Sve imamo dokumentovano i to predstavljamo i predstavnicima međunarodne zajednice. Malo koga je briga, ali to je naš posao”, kazao je Vučić i podsetio na incidente sa grafitima terorističke OVK na srpskim vrtićima, igralištima i porodilištima.

Takođe, podsetio je i na napade na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji – obijanje crkvi, krađe, razbijanje prozora na crkvama, kamenovanje crkve u Peći, Vitini, Lipljanu, grafit na Hramu Hrista Spasa u Prištini „Isus mrzi Srbe”…

Zamolio je Albance da ne krenu u progon Srba, a Srbe da ne nasedaju na provokacije.

„Srpski narod sa Kosova i Metohije sve manje ima sluha za moje molbe, a moja molba je da sačuvamo mir po svaku cenu. Molim Albance da se zaustave i Srbe da ne nasednu na provokacije, ali molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova da malo vode računa o međunarodnom pravu i da spreče njihove miljenike da ne izazovu sukob”.

Mi ćemo da molimo za mir i da tražimo mir, ali, odmah da vam kažem, predaje neće biti i pobediće Srbija. Drznu li se da krenu u progon, maltretiranje, ubijanje Srba – Srbija će pobediti. To je sve što imam da kažem. Molim ih da sačuvamo mir, kumim ih da sačuvamo mir, a ne budu li hteli, Srbija će pobediti”, naglasio je.

Vučić kaže da ne misli da je interes Zapada da dođe do sukoba na Balkanu. Kako kaže, misli da je ovo pre svega rezultat jedne neodgovorne i neozbiljne politike još jednom zamolio i Albance i Srbe da sačuvaju mir i da razgovaraju.

„Ja sam mnogo razgovora obavio sa predstavnicima međunarodne zajednice noćas i jutros, ali ako neko misli da je moguće da ponove 17. mart 2004. godine, da je moguće da ponove nešto što se događalo našem narodu na drugim prostorima bivše Jugoslavije, to se neće dogoditi. Sve što želimo je mir i poštovanje svih propisa, svega što je potpisano, a ne poštovanje onoga što im se sviđa, a nepoštovanje onoga što im se ne sviđa”, kazao je Vučić.

Kako kaže, naš narod na Kosovu i Metohiji je sateran uza zid.

Zakon isti za sve, odgovaraće svako ko cepa srpsku zastavu

Svako ko je cepao srpsku zastavu na protestu u Novom Sadu, odgovaraće, jer je zakon isti za sve, a sa državnim simbolima niko nema pravo tako da se ponaša, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Na pitanje da li će aktivistkinja iz Novog Pazara Aida Ćorović, biti kažnjena zbog cepanja srpske zastave u Novom Sadu, i šta bi se desilo da je neko u Novom Pazaru pocepao zastavu BiH, Vučić je rekao da sada prvi put čuje da je ona cepala zastavu, ali da će odgovarati svi koji su to činili.

„Video sam da su neki drugi cepali. To je krivično delo, nadležni organi ih gone, za to će krivično odgovarati, nema sumnje”, rekao je Vučić.

„Ne može niko na taj način da se ponaša sa državnim simbolima Srbije, da se zastava cepa, spaljuje”, poručio je predsednik Vučić.

„Već sam rekao da je za neke demonstrante, antisrpske orijentisane u zemlji, kada vide srpsku zastavu, na prostorijama SNS ili bilo gde, to za njih ‘crvena marama’. Na moj poster su bacili farbu, ali tamo gde su videli srpsku zastavu, nju su pocepali, a staklo razbili”, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

Mada, dodaje, kada pogleda ko su oni koji to rade, delimično razume šta se tu dešava…

„Ali, to što ja razumem, zakon ne može da razume. Ni po babu, ni po stričevima, pravo i zakoni ove zemlje važe za sve”, rekao je Vučić.

I Zapad i Istok da ostavi Srbiju na miru, ne trebaju nam nove granice

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbima potrebna Srbija, niti velika o kojoj pričaju oni koji joj samo prave štetu, niti mala kako bi pojedini voleli, i poručio i Zapadu i Istoku da ostave Srbiju na miru, kao i da naša zemlja neće ratove i da joj nisu potrebne nove granice.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše to što mediji u regionu prenose objavu ruskog istoričara koji je na tviteru postavio mapu Evrope sa slikom velike Rusije i Velike Srbije i na pitanje da li to otvara novi prostor za zastrašivanje ljudi u Srbiji i moguće nove probleme za Srbiju.

„Ostavite vi svi zajedno i sa Zapada i Istoka, jer nikome neću da se dodvoravam, nas na miru da imamo svoj život, da biramo svoju budućnost, a to je samostalna, nezavisna Srbija koja želi da živi bolje i želi da brine o svojim građanima – nećemo ratove, sukobe i ne trebaju nam nikakve nove granice”, poručio je Vučić.

Istakao je da je Srbiji potrebna Srbija, ni velika o kojoj bi neki pričali, a u stvari joj samo nanosili štetu i uvlačili je u sukobe, ali i da ne sme da bude onoliko mala koliko bi joj se radovali svi oni koji ni ne mogu da je zamisle toliko malu a da budu zadovoljni njenom veličinom.

„Srbija ima svoje granice ustavom popisane i to je naša zemlje i moramo a je štitimo i čuvamo, da je razvijamo i razmišljamo o novim fabrikama i većim platama i penzijama. I naši građani samo to traže. I nemoj niko da nas uvlači u bilo kakve velike sukobe i u velike igre. Siti smo igara, kad god su se oni veliki igrali, mi smo stradali. I kad bi dolazili ovde, malo bi bili, pa bi se povlačili. I kada bi nas štitili, malo bi nas štitili pa bi se povlačili”, naveo je Vučić, preneo je Tanjug.

A, ovi drugi koji nam jednom žele dobro i kažu budite sa nama, prvi put kada im je problem naše drugačije mišljenje, tog sekunda ne bi više da budu sa nama, dodao je predsednik Srbije.

 

Izvor Politika, 31. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Strahinja Aćimović/Tanjug

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u