Pelosi ipak stiže na Tajvan? Kina poručuje da vojska „neće sedeti skrštenih ruku”

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Lidjan upozorio je da kineska vojska "neće sedeti skrštenih ruku", ukoliko Pelosi poseti Tajvan

Predsednica Predsedavajućeg doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, stigla je danas u Singapur, ali se i dalje ne zna da li će ona posetiti Tajvan.

Pelosi će razgovarati sa predsednikom Singapura Halimahom Jakobom i premijerom Lijem Sejlungom, a sastaće se i sa brojnim članovima vlade, izjavio je portparol singapurskog ministarstva spoljnih poslova, preneo je AP.

Očekuje se da će prisustvovati koktelu u Američkoj poslovnoj komori u Singapuru, gde novinari neće imati pristup. Tokom vikenda, Pelosi je najavila da će posetiti još i Maleziju, Južnu Koreju i Japan, kako bi razgovarala o trgovini, pandemiji kovida, klimatskim promena, bezbednosti i „demokratskim upravljanjem“.

Ona nije potvrdila novinske izveštaje da bi mogla da poseti Tajvan. Kineski predsednik Si Đinping upozorio je američkog kolegu Džozefa Bajdena tokom telefonskog razgovora prošle nedelje da se ne meša u poslove Pekinga sa ovim ostrvom. Peking vidi zvaničan američki kontakt sa Tajvanom kao ohrabrivanje da Tajpej dođe do nezavisnosti, ali američki lideri to negiraju.

Ukoliko poseti Tajvan, Pelosi bi bila najviši zvaničnik SAD u poseti Tajvanu još od 1997. godine, kada je tadašnji predsednik Predstavničkog doma Njut Grinič boravio na ostrvu. Bajdenova administracija je pokušala da uveri Peking da nema razloga za svađu i da ukoliko bi i došlo do takve posete Pelosi, to ne bi bio znak promene američke politike.

Predsednica Predsedavajućeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi verovatno će sutra doputovati na Tajvan i u sredu se sastati sa liderkom Tajvana Cai Ing Ven, prenosi japanski Kjodo pozivajući se na tvrdnje nekoliko tajvanskih medija.

Kako navodi, Pelosi će verovatno stići na Tajvan sutra uveče po lokalnom vremenu. Vlada u Tajpeju odbila je da komentariše ove navode, dodaje Kjodo. RIA Novosti prenose, pozivajući se na Čajna tajms, da će se Pelosi sastati i sa drugim tajvanskim zvaničnicima i da će u sredu napustiti Tajvan.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Lidjan upozorio je da kineska vojska „neće sedeti skrštenih ruku“, ukoliko Pelosi poseti Tajvan.

 

Izvor Tanjug/B92, 1. avgust 2022. 

 

Foto: J. Scott Applewhite/AP

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u