Генерални секретар УН-а Антонио Гутерес држи говор током седнице Генералне скупштине, децембар 2016. (Фото: UN/Manuel Elias)

Antonio Gutereš: Nalazimo se na jedan nesporazum od nuklearnog sukoba

Generalni sekretar UN je kao rizike posebno naveo ukrajinsku krizu i pretnju nuklearnim oružjem u sukobima na Bliskom istoku i u Aziji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da je „čovečanstvo za samo jedan nesporazum i jednu pogrešnu procenu udaljeno od nuklearnog uništenja“.

Gutereš je ovo rekao na otvaranju dugo odlagane konferencije na visokom nivou o reviziji značajnog 50-godišnjeg sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) s ciljem da se konačno postigne da svet bude bez nuklearnog oružja, prenosi Tanjug pisanje agencije AP.

Generalni sekretar UN je kao rizike posebno naveo ukrajinsku krizu i pretnju nuklearnim oružjem u sukobima na Bliskom istoku i u Aziji, dva regiona „koja su na korak od katastrofe“ i ukazao da se sastanak održava „u kritičnom trenutku za naš kolektivni mir i bezbednost“, u trenutku nuklearne opasnosti neviđene još od vrhunca Hladnog rata.

Prema njegovim rečima, konferencija je „prilika da se donesu mere koje će pomoći da se izbegne katastrofa i da se čovečanstvo postavi na novi put bez nuklearnog oružja“.

Gutereš je predočio da se skoro 13.000 komada nuklearnog oružja nalazi u arsenalima širom sveta, a zemlje koje traže „lažnu bezbednost“ troše stotine milijardi dolara na „oružje sudnjeg dana“.

„Sve ovo događa se u vreme kada rizici od proliferacije rastu, a mehanizmi za sprečavanje eskalacije slabe. Krize sa nuklearnim prizvukom tinjaju od Bliskog istoka i Korejskog poluostrva do Ukrajine“, rekao je Gutereš.

On je pozvao učesnike konferencije da hitno ojačaju i reafirmišu 77-godišnji sporazum protiv upotrebe nuklearnog oružja, da neumorno rade na eliminaciji nuklearnog oružja sa novim obavezama za smanjenje arsenala i da promovišu miroljubivu upotrebu nuklearne tehnologije.

„Buduće generacije računaju na vašu posvećenost da nas sklonite sa ivice ponora. Ovo je naš trenutak da se suočimo sa ovim fundamentalnim testom i jednom zauvek uklonimo pretnju od nuklearnog uništenja“, poručio je Gutereš učesnicima konferencije.

Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je danas da su SAD spremne da razgovaraju sa Rusijom o novom dogovoru za kontrolu naoružanja koji bi zamenio Novi START, ali ukoliko Moskva pokaže da je spremna da nastavi timski rad.

„Čak i na vrhuncu Hladnog rata SAD i Sovjetski Savez su bili u stanju da rade zajedno na održavanju naše zajedničke odgovornosti da se osigura strateška stabilnost“, poručio je Bajden i ukazao da i Kina takođe ima odgovornost kao država sa nuklearnim oružjem da se uključi u pregovore koji će „smanjiti rizik od pogrešnih procena“ i pozabaviti se destabilizujućom vojnom dinamikom.

U međuvremenu, prvi čovek iranskog sektora za atomske energije Mohamed Eslami rekao je da je Iran uvek ponavljao da je njegov nuklearni program namenjen samo za civilne svrhe.

Indija i Pakistan su nuklearne sile koje se nisu pridružile NPT, kao i Severna Koreja, koja je ratifikovala sporazum, ali je kasnije objavila da se povlači.

Veruje se da Izrael koji nije potpisao sporazum ima nuklearni arsenal, ali on nije to potvrdio, niti negirao.

 

Izvor Sputnjik

 

Foto: UN/Manuel Elias

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u