Pelosi sletela na Tajvan, Peking pokrenuo vojne manevre

Solidarnost Amerike sa 23 miliona stanovnika Tajvana je danas važnije nego ikad, jer se svet suočava sa izborom između autokratije i demokratije", rekla je Pelosijeva u izjavi ubrzo nakon sletanja

Avion u kome se nalazi predsedavajuća Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi sleteo je na tajvanski aerodrom Songšan, javljaju svetski mediji.

Avion pod oznakom SPAR19 koji su tokom dana pratile hiljade znatiželjnih ljudi preko sajta Flajt radar sleteo je sat vremena pre ponoći po lokalnom vremenu na tajvanski aerodrom Songša.

Nensi Pelosi stigla je na Tajvan sa jasnom porukom za Kinu, govoreći „o posvećenosti SAD demokratskom Tajvanu“.

„Poseta naše kongresne delegacije Tajvanu je počastvovana nepokolebljiva posvećenost Amerike podršci živoj demokratiji Tajvana. Solidarnost Amerike sa 23 miliona stanovnika Tajvana je  danas važnije nego ikad, jer se svet suočava sa izborom između autokratije i demokratije“, rekla je Pelosijeva u izjavi ubrzo nakon sletanja.

Navela je da će u razgovorima sa liderima Tajvana „ponoviti podršku američkim partnerima i promovisati zajednički interes, uključujući napredak slobodnog i otvorenog regiona Indo-Pacifika“.

„Naša poseta nije prva, i ranije su delegacije Kongresa dolazile u Tajpej. Ovo ni na koji način nije kontradiktorno sa politikom SAD, koja se vodi Zakonom o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine“, napisala je Pelosijeva na Tviteru.

Zakon o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine reguliše američke odnose sa ostrvom, ne zahteva da SAD intervenišu vojno u slučaju kineske invazije, već nalaže da se Tajvanu pruže resursi da se sam brani, kao i da se spreče bilo kakve unilateralne promene njegovog statusa od strane Pekinga.

Kako javlja Rojters, Pelosijeva će u sredu biti gost parlamenta u Tajpeju.

Osuda Pekinga

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je osudila dolazak Nensi Pelosi, rekavši da ozbiljno šteti miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

U saopštenju objavljenom neposredno nakon njenog dolaska u Tajpej kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Pelosijeva poseta ozbiljno utiče na političke odnose Kine i SAD, i da Peking ulaže snažan protest Sjedinjenim Državama.

Kineska vojska je stavljena u visok stepen pripravnosti i pokrenuće „ciljane vojne operacije“ kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu, saopštilo je kinesko ministarstvo odbrane.

 

Izvor Rojters/RTS, 2. avgust 2022.

 

Foto: Reuers/ Hasndout/ Taiwan Ministry of Foreign Affairs

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u