Председник ДПС-а током обраћања након првих резултата избора, 30. август 2020. (Фото: Снимак екрана/Јутјуб)

DPS pokrenuo rušenje Abazovićeve vlade zbog Temeljnog ugovora

„Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore biće suspendovan odmah nakon izbora nove vlade”, poručili su iz DPS-a

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića saopštila je da će danas pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, kao i da će potpisani Temeljni ugovor sa SPC biti suspendovan nakon izbora nove izvršne vlasti.

Iz DPS su saopštili da je inicijativa za izglasavanje nepoverenja vladi otvorena za sve one koji takođe smatraju da se izvršna vlast neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore, navedeno je na tviter nalogu Đukanovićeve stranke, koja je podržala formiranje manjinske vlade Dritana Abazovića.

„Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore biće suspendovan odmah nakon izbora nove vlade”, poručili su iz DPS-a.

Građanski pokret Ura premijera Dritana Abazovića saopštio je da ne zabrinjavaju najave partija da će pokrenuti proces izglasavanja nepoverenja, jer, kako ističu, za to neće imati većinu.

„Za izglasavanje nepoverenja Vladi neće imati većinu, jer verujemo da će Skupština Crne Gore i partije u njoj znati da se na pravi način odrede prema odgovornoj i racionalnoj državnoj politici nasuprot netrpeljivosti, neosnovanim tenzijama, problemima i ekstremizmu”, saopšteno je iz ovog pokreta na Tviteru, prenosi Tanjug.

Grupa građana protestovala je jutros u blizini vile Gorica u Podgorici zbog potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC), a policija je blokirala prilaz vili.

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković rekao je novinarima ispred Vile Gorica da je Abazović danas pokazao da, kako je rekao, „vodi netransparentnu politiku i da prema građanima postupa na podmukao način”.

„To ne radi vlada koja tvrdi da je transparentna. Abazović ne drži do mišljenja stručne javnosti. Ovo je sve otvorenija diktatura Abazovića. Ovo nisu interesi građana. Ovo nije ni interes Srba u Crnoj Gori. Crnogorski narod pruža im ruku da gradimo stabilniju, evropsku Crnu Goru”, naveo je Zeković, prenele su podgoričke Vijesti.

On je rekao da su okupljeni građani „protiv otimanja crnogorske kulturne baštine i falsifikovanja nacionalne istorije”.

„Ovo je na štetu svih u Crnoj Gori. Ovo je jasan signal svima da je vreme da se stvara široki demokratski front”, kazao je Zeković.

 

Izvor Politika, 3. avgust 2022. 

 

Foto: Snimak ekrana/Jutjub

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u