Кинески носач авиона Љаонинг са пратећом флотилом током извођења поморских вежби на подручју Јужног кинеског мора (Фото: China Stringer Network/Reuters)

Kina opkolila Tajvan ratnim brodovima; Tajpej: Ovo je invazija

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija i izvršila invaziju na tajvansku teritoriju

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija i izvršila invaziju na tajvansku teritoriju.

Kako navode, kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju Tajvanu.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, 27 aviona ušlo je u vazdušni prostor Tajvana.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je ranije da će to ostrvo čvrsto braniti svoju bezbednost, suprotstaviti se svakom potezu koji narušava njegov teritorijalni suverenitet i da će vojska podići „nivo budnosti“ na takav način da to neće provocirati sukobe, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da „Kina nastavlja da vodi psihološki rat protiv Tajvana“, te da građani ne bi trebalo da veruju u glasine, a upućen im je poziv da prijavljuju sve lažne vesti vladi.

Ubrzo nakon dolaska predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

Vojne vežbe kineske mornarice i avijacije počele su u utorak uveče u tri morska područja u blizini Tajvana. Tajvan pregovara sa susednim Japanom i Filipinima o pronalaženju alternativnih ruta za avione, prenosi Rojters, pozivajući se na tajvansku agenciju CNA.

Mapa vežbi

Britanski dopisnik Bi-Bi-Sija za Kinu Stiven Makdonel objavio je na društvenoj mreži Tviter geografsku mapu na kojoj su prikazane lokacije na kojima će Kina izvoditi vojne vežbe, na kojoj se vidi da je ostrvo praktično opkoljeno.

„Čini se da bi glavni odgovor kopnene Kine na dolazak Nensi Pelosi na Tajvan mogao da bude serija vojnih vežbi sa živom vazdušnom i pomorskom vatrom narednih nekoliko dana širom ostrva. Pogledajte mapu ispod…“, napisao je Makdonel.

Peking je saopštio da strane letelice i plovila ne bi trebalo da ulaze u područje gde se vežbe održavaju jer će se koristiti prava municija.

„Trećeg avgusta istočna zona Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) organizovala je u severnim, jugozapadnim i jugoistočnim vodama kod obala Tajvana zajedničke borbene vežbe, u kojima su učestvovale mornarica, vazduhoplovstvo, raketne snage, snage strateške podrške i zajedničke logističke snage“, navedeno je u saopštenju na zvaničnom nalogu Istočne borbene komande na društvenoj mreži Vičet (WeChat).

Objavljen je i niz fotografija na kojima su prikazani ratni brodovi, avijacija i vojna oprema, prenosi RIA novosti.

 

Izvor Blic/B92, 3. avgust 2022.

 

Foto: China Stringer Network/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u