Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, председник Србије Александар Вучић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић током церемоније отварања вежбе „Србија 2018“, Младеновац, 08. октобар 2018. (Фото: Министарство одбране РС)

Vučić i Stoltenberg razgovarali o Kosovu i Metohiji

Vučić i Stoletenberg saglasili su se da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, te da su mir i stabilnost od krucijalne važnosti, ne samo za Srbiju i region, već i za sve one koji na Kosovu i Metohiji žive

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije.

Vučić i Stoletenberg saglasili su se da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, te da su mir i stabilnost od krucijalne važnosti, ne samo za Srbiju i region, već i za sve one koji na Kosovu i Metohiji žive.

Predsednik Vučić je tokom razgovora sa generalnim sekretarom Stoltenbergom izneo poziciju Srbije po pitanju izuzetno teške situacije na Kosovu i Metohiji i upoznao ga sa aktivnostima Prištine koje unose dodatni strah i nemir kod građana srpske nacionalnosti.

Takođe, predsednik Vučić je naglasio da Srbija ni jednim jedinim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, kao što nije na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, već da nastavlja da se ponaša odgovorno i ozbiljno u rešavanju problema i otvorenih pitanja vezanih za južnu srpsku pokrajinu.

Dvojica sagovornika dogovorili su da nastave direktnu komunikaciju u cilju očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu, a predsednik Vučić je zahvalio generalnom sekretaru Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

 

Izvor RTS, 3. avgust 2022.

 

Foto: Ministarstvo odbrane RS

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u